Felnőttek energiaszükséglete

Ahhoz, hogy a megfelelő tápláltsági állapotot fenntarthassuk, tisztában kell lennünk a személyes energiaszükségletünkkel.

Ennek meghatározása több tényező figyelembe vételével történik, ilyen például az életkor, vagy, hogy férfi, vagy nő-e az adott személy. Fontos még ezen kívül a munka jellege, vagyis, hogy szellemi, vagy fizikai munkát végzünk, illetve, hogy szabadidőnkben aktívak vagyunk-e, esetleg rendszeresen sportolunk, túrázunk, vagy inkább olvasunk, kevésbé energiaigényes tevékenységeket végzünk.

Első lépésként az alapanyagcsere meghatározása történik, korunknak és nemünknek megfelelő képleteket használva. Az így kapott szám mutatja, hogy mennyi energiára van szüksége a szervezetünknek, az alapvető folyamatok elvégzésére. Ezt az értéket szorozzuk meg az aktivitási faktorral, amit a már említett tényezők (munka típusa, sportolási szokások) figyelembe vételével határozunk meg.

Általában egy aktívabb és egy kevésbé aktív napnak megfelelően, két faktor segítségével egy tartományt határozunk meg az energiaszükségletre. Egyéni döntés, hogy az adott napon inkább a magasabb, vagy az alacsonyabb érték a mérvadó. Általános szabály, hogy az alapanyagcseréhez szükséges energiánál kevesebbet nem tanácsos bevinnünk egy nap, mert az hosszútávon igen káros hatást eredményez. Értelemszerűen, amennyiben nincs szükség a testtömegünk megváltoztatására, az ideális súly megtartására az energiaszükséglet tartományába eső kalória mennyiséget kell elfogyasztanunk.