Terhesek energiaszükséglete

Manapság egyre többen tisztában vannak azzal, hogy téves elképzelés, a korábban előszeretettel alkalmazott kifogás a túlzott súlygyarapodásra, mi szerint kettő helyett eszik a várandós anya. A megnövekedett energiaszükséglet mindössze körülbelül 300 kalória naponta. Természetesen az anya szervezetében lezajló folyamatok többlet energiát igényelnek, az ideális testsúly gyarapodás azonban függ az eredeti tápláltsági állapottól, vagyis, hogy sovány, vagy esetleg túlsúlyos volt az anyuka.

A súlynövekedés egy része természetesen a fejlődő magzat súlyából, a méhlepényből, víz visszatartásból adódik. A fölösleges testtömeg növekedés azonban terhesség alatt is kerülendő.

A táplálék mennyisége mellett, nagyon fontos figyelni a megfelelő minőségű, összetételű táplálkozásra, így tudjuk elkerülni, az esetleges hiányállapotok kialakulását, mind a baba, mind a mama esetében. Ennek részeként már a terhesség tervezésekor érdemes odafigyelni a megfelelő folsav szupplementációra, a velőcsőzáródási rendellenességek elkerülése végett. Fontos az értékes fehérjeforrások rendszeres fogyasztása, húsok, halak, tej, tejtermékek formájában. Ezzel összefüggésben a kálcium pótlásról is gondoskodni kell, főleg a 3. trimeszter ideje alatt.

Az esszenciális zsírsavak megfelelő arányú bevitele a terhesség egész időszaka alatt nagy jelentőséggel bír, a 2. és a 3. trimeszterben kifejezett a baba egészséges fejlődésében játszik fontos szerepet, illetve csökkenti a koraszülés kockázatát.