Szoptató anyák energiaszükséglete

A megnövekedett energiaszükséglet körülbelül 500 kalória naponta, ami az anyatej termeléséből adódik. Emellett ebben az időszakban használja fel az anyuka a terhesség alatt elraktározott súlytöbbletet. Éppen ezért ilyenkor sem kell túlzott energiatöbbletet biztosítani a szervezet számára.

Bár az anyuka táplálkozása nem befolyásolja nagyban az anyatej összetételét, fontos a szükséges makrotápanyagok, ásványi anyagok bevitele, hiszen hiányos táplálkozás esetén az anyuka szervezetéből kerülnek ezek a tápanyagok az anyatejbe, ezzel hiánybetegségeket okozva.

A vízben oldódó vitaminok, illetve az A és a D – vitamin kivételt képeznek, az anyatejben megtalálható mennyiség függ az anya táplálkozásától. Fontos megemlíteni a megnövekedett kálcium és vas szükségletet is. A megfelelő étrend a terhesség alatt ajánlotthoz hasonló, ha egyes ételek, fűszerek panaszt okoznak a babánál, érdemes ezeket kihagyni az anyuka étrendjéből.

Problémát okozhat a koffein is, érdemes kis mennyiséggel próbálkozni, amennyiben nem okoz problémát a babának, fogyasztható, ez azonban egyéni tolerancia függvénye. Természetesen a dohányzás ebben az időszakban sem ajánlott, a nikotin átjut az anyatejbe és gondot okoz a babánál.

Gyógyszerek tekintetében mindenképpen a kezelőorvossal kell konzultálnia a kismamának.