Idősek energiaszükséglete

Idős korban az alapanyagcsere lassulásából adódóan csökken az energiaszükséglet. Jellemzően csökken a fizikai aktivitás is, mely tovább csökkenti a szükséges táplálék mennyiségét. Az emésztés romlása, esetleges emésztőszervi betegségek miatt, az étrendet javasolt kisebb mennyiségű, könnyen emészthető zsírokból összeállítani.

Emellett a kálcium és a fehérje szükséglet növekszik, a folyadék szükséglettel együtt, melyre igen nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a szomjúságérzet viszont csökken. Az esetleges időskori laktózintolerancia mellet is gondoskodni kell a megfelelő kálcium pótlásról. Ez például különböző kálciummal dúsított, növényi tejhelyettesítők fogyasztásával érhető el.

A megfelelő rostbevitel ebben a korban is fontos, székrekedés esetén is megoldást jelenthet. A teljes kiőrlésű termékek mellett, ez megfelelő zöldség és gyümölcs fogyasztással biztosítható. Így nagyban hozzájárulhatunk a szükséges vitaminok és ásványi anyagok élelmiszerekkel történő pótlásához is.

Rágási, nyelési nehézségek esetén a megfelelő konyhatechnológiával, akár pépes állagú ételek készítése is szükséges lehet, mivel ezek a problémák könnyen vezethetnek elégtelen táplálkozáshoz. Az esetleges gyógyszerekkel összefüggő táplálkozási előírásokat, mint amilyen a gyógyszer bevételének ideje (evés előtt, közben, után), vagy a tiltott élelmiszerek, mindig be kell tartani.