Csecsemőtáplálás

A baba életének első éve az intenzív növekedés időszaka, mely során rövid időn belül születési súlyának többszörösét éri el. Emellett szellemi és motorikus fejlődésen megy keresztül, melyeknek zavartalan lefolyásához a makrotápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok megfelelő minőségének és mennyiségének biztosítására van szükség.

Erre a célra természetesen a legalkalmasabb forrás az anyatej, mely természetes úton tartalmazza a megfelelő arányú zsírsavösszetételt, ami az agy és a látás egészséges fejlődésének elengedhetetlen feltétele. Szintén megfelelő arányban és minőségben tartalmaz fehérjét és szénhidrátot, illetve fontos szerepet játszik a baba immunrendszerének kialakulásában is. A táplálás alatt összetétele a baba igényeinek megfelelően változik.

Pótlásra van szükség azonban az anyatejes táplálás mellett D – és K – vitaminból, illetve figyelni kell a megfelelő vas ellátottságra is, mivel hiánya súlyos fejlődési problémákhoz vezethet. Bár egyértelműen a babának és a mamának is az anyatejes táplálás és a szoptatás a legelőnyösebb, bizonyos esetekben az anyatej teljes, vagy részleges tápszeres pótlására van szükség.

A mama HIV, vagy TBC fertőzöttsége, (illetve, ha nincs elég teje), vagy a baba esetében a galaktozémia nevű betegség jelenléte, indokolttá teszi a tápszeres táplálást. Az elválasztást 6 és 9 hónapos kor között ajánlott elkezdeni, zöldség és gyümölcs pépekkel, pürékkel, a későbbiekben húspéppel dúsítva. 9 hónapos kor után adható a tojássárgája, a fehérje viszont csak 1 éves kor után.