Miért együnk bogyós gyümölcsöket?

Edzés és önsanyargatás nélkül fogyhat évente több mint hat kilót az, aki bogyós gyümölcsökkel helyettesíti a magas cukortartalmú uzsonnát, mert 134 kalóriával kevesebbet vesz magához a következő étkezésnél – derül ki egy friss kutatásból.

A csokoládét és a cukorkát érdemes bogyós gyümölcsökre cserélni, hiszen havonta akár fél kilót is le lehet így adni – állítják a szakértők. Noha a „szupergyümölcsök”, úgymint az acai és a goji bogyó már széles körben ismert, a tudósok ezúttal az eper, a málna, a szeder és az áfonya hatását vizsgálták meg.

A Loughborough Egyetem munkatársai kimutatták, hogy akik az édességekkel megegyező energiatartalommal gyümölcsöt majszoltak, a nap során 134 kalóriával kevesebbet fogyasztottak. Edzés nélkül ez havi közel fél kilós súlycsökkenést jelent, ráadásul hozzájárul a naponta ajánlott öt adag zöldség vagy gyümölcs penzum teljesítéséhez – aminek jelenleg az emberek csupán kis hányada tesz eleget.

„Eredményeink alapján a vegyes erdei gyümölcsök csökkentik a vacsoránál bevitt kalóriák mennyiségét. Ez a fogyókúra és a súlytartás lehet legegyszerűbb módja. Emellett a bogyósok fogyasztásának számos más egészségügyi előnye is van. A mérsékelt kalóriabevitel összeadódó haszna azt jelenti, hogy a kilók erőfeszítés nélkül tudnak leolvadni” – taglalta Dr. Lewis James, az intézmény egészségtudományi szakértője.

A négy hónapos megfigyelési szakasz során a bogyós gyümölcsöket uzsonnázó és tésztát vacsorázó csoport tagjai „kellemesen jóllaktak”, a délután cukros édességet kapók azonban csaknem ötödével többet ettek a nap utolsó étkezésénél.

Mivel fél kilogramm testzsír nagyjából 3 500 kalóriának felel meg, a napi bevitel ilyen mértékű csökkentése évi hat kiló fogyást eredményez.

medipress