Fogyókúrázz okosan!

Lehetséges, hogy hosszabb életet garantálnak a böjtölős fogyókúrás módszerek, mint például a népszerű 5:2-es diéta, de egészségesebbek minden bizonnyal nem leszünk tőlük: a drasztikus kalóriacsökkentés ugyanis a fertőzések melegágya lehet – derül ki a University of Bath friss kutatásából.

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő 5:2 diéta lényege, hogy jelentősen csökkentjük a kalória-bevitelt a hét két napján. A módszer sikeresnek bizonyul: a többség képes megszabadulni a fölösleges kilóktól, a várható élettartam növekszik, a vérnyomás pedig ezzel párhuzamosan csökken. Mi tehát a probléma?

Nos, a University of Bath szakemberei az elmúlt egy évet azzal töltötték, hogy feltérképezzék a drasztikus elemeket ötvöző diétákat, és rájöttek, hogy ezek a fogyókúrák jelentősen növelik a fertőzések kialakulásának az esélyét.

A gombás fertőzések a szúnyogok génjeiben olyan változásokat idéznek elő, amelyek meglepően hasonlítanak azoknak az embereknek a génjeihez, akik szigorúan korlátozzák a tápanyagbevitelt. A gomba 14 százalékkal növelte a szúnyogok élettartamát, de 20 százalékkal fogékonyabbá tette őket a fertőzésekre.

A tudósok szerint ugyanez a sors várhat az emberekre is: „Azt már tudjuk, hogy rövidtávon igen hatékonyak ezek a diéták, de sajnos nincsenek olyan tanulmányok, amelyek bemutatnák, hogy milyen mellékhatásokkal járhatnak ezek a módszerek. A friss kutatásból kiderül, hogy ha a gyümölcslegyek koplalni kényszerülnek, 20 százalékkal valószínűbb, hogy elkapnak egy fertőzést” – fejtette ki a kutatást vezető biológia és biokémia professzor, Dr. Nick Priest.

forrás:medipress.hu