Laktózérzékenység felnőttkorban

A tejcukor-érzékenység (azaz a laktózérzékenység) közel 3 millió embert érint hazánkban. A laktózérzékenység mögött a szervezetben a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése áll, ezért sokan keresik, hogy mivel csökkenthetőek a tünetek, hogyan tudnának újra, a „régi módon” enni, inni. Ennek egyik megoldása lehet a probiotikumok alkalmazása.

A laktózintolerancia (fontos, hogy nem összetévesztendő a tejfehérje érzékenységgel!) kialakulásáért a laktáz enzim hiánya a felelős. A szervezet a laktáz enzim hiányában nem képes lebontani a szervezetbe kerülő tejcukrot (azaz a laktózt). Így az egyébként természetes esetben a vékonybélben lebomló és felszívódó tejcukor ebben az esetben bekerül a vastagbélbe, ahol gázok és zsírsavak képződnek – ezzel okozva a laktózérzékenyeknek a jól ismert puffadást, hasmenést, hasi görcsöket.

Mitől alakulhat ki?

Három „fajtája” lehet a kialakult laktózintoleranciának:

  1. Az első (ami ritka) már csecsemőkorban megmutatkozik, ha egy hibás gén miatt veleszületett érzékenység van.
  2. Második, a primer laktózintolerancia– ahol az évek alatt folyamatosan csökken a laktáz enzimtermelés felnőttkorban
  3. A harmadik a szekunder tejcukor-érzékenység– amelyért valamilyen bélrendszeri probléma lehet felelős (pl. Crohn-betegség, lisztérzékenység, IBS, stb.).

Mit tehetünk?

A laktózérzékenység tünetei speciális étkezéssel elkerülhetőek. Ebben az esetben kerülni kell a laktóz tartalmú ételeket és italokat, illetve használhatóak speciális laktáz enzim tartalmú tabletták és cseppek is – ezeket étkezés előtt kell alkalmazni. Emellett, ma már számos laktózmentesített tejtermék is kapható, de a laktóz teljes kizárása a táplálkozásból, különösen a kereskedelemben kapható összetett élelmiszerek miatt igen nehéz feladat.

A laktózérzékenység esetében érdemes lehet probiotikus kúrát alkalmazni. A probiotikus baktériumok ugyanis helyreállítják a bélflórát, melynek tagjai „elfogyasztják” a vastagbélbe kerülő laktózt – ezáltal segíthetnek a tünetek csökkentésében. Nagyon fontos, hogy minden esetben „bélazonos” baktériumot tartalmazó probiotikumot használjunk (Lactobacillusok, Bifidobactériumok), ugyanis ezek képesek a vastagbélbe eljutni és megtelepedni – hosszabb távon is segítve az emésztést.