1 – 3 éves gyermekek táplálása

A fejlődés lelassulásával egy időben a gyermek étvágya is csökken, étkezési szokásai megváltoznak. Elkezdi felfedezni az ételeket, nem csak passzívan elfogadja, ezért az egy-egy étkezés alkalmával bevitt táplálék mennyisége változó lehet. Ebben az időszakban alakul ki a sós íz preferenciája, vagyis ekkor lehet kialakítani a megfelelő mennyiségű sóbevitelhez való viszonyt.

Bár a fejlődés lelassul, de még mindig zajlik, így ebben az időszakban is figyelni kell a megfelelő mennyiségű vas és kálcium bevitelre, melyek az egészséges fejlődés elengedhetetlen alkotóelemei. Megfelelő mennyiségű hús, tej és tejtermék fogyasztásával ezeknek az ásványi anyagoknak a bevitele biztosítható.

Másik fontos ételcsoport a zöldségek és gyümölcsök csoportja, mely elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vitamin és rost bevitel szempontjából. Szintén növeli a rost bevitelt a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása, mely vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabbak a finomított változatoknál. A napi ajánlott rostbevitel 0,5 g/ttkg.

A csecsemőkori magas arányú zsírbevitel ebben az időszakban lecsökkentendő, a felnőttek számára is ajánlott módon, az összes bevitt energia 30%-hoz közelítsen. Lehetőleg változatosan alkalmazzuk a növényi olajokat ételkészítés során. Bár a gyermek már aktívabban vesz részt az étkezésben, gyakran még nem elég gyakorlott, így ebben az időszakban a legjellemzőbb a félrenyelés, melyre szintén figyelni kell.