4 – 14 éves gyermekek táplálása

Ebben az időszakban alakulnak ki a helyes, vagy éppen helytelen táplálkozási szokások, az étkezések ritmusa, a kedvelt ételek kiválasztása, az elfogyasztott alapanyagok. Épen ezért fontos, hogy minél változatosabban, az élelmiszerek széles körével ismertessük meg a gyermeket.

A megfelelő folyadék fedezésére többségében tiszta vizet, cukrozatlan teát fogyasszon, a cukros üdítők energia italok számos káros hatással bírnak, a későbbiekben pedig több, napjainkban elterjedt betegség kialakulásában játszanak bizonyítottan szerepet. Bár az édes íz preferenciája velünk született tulajdonság, fontos, hogy már ebben a korban rászoktassuk a gyermeket arra, hogy ne önállóan, egyes étkezés helyett fogyasszon édességet, illetve étkezés kiegészítéseként is csak hetente két alkalommal.

A serdülő kor igen kritikus időszak a gyermek életében, de a korábban elsajátított minták, helyes szokások, ezen átmeneti időszak után, általában újra előtérbe kerülnek majd, fiatal felnőtt korban. Az általános ajánlások közé tartozik a változatosság, az energiaszükségletnek megfelelő tápanyag bevitel, illetve a prevenció alapjainak elsajátítása. Számos modernkori betegség (cukorbetegség, elhízás, inzulinrezisztencia, szív-, és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek) megelőzése, az ebben a korban megtanult egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással valósítható meg.