15 – 18 éves gyermekek táplálkozása

Tinédzser korban már határozottan megjelenik az energiaszükséglet tekintetében a nemek közti különbség. Kiszámítására használható a tápanyagtáblázat, vagy különböző kalkulátorok, melyek a kor és a nem figyelembe vételével, illetve az aktivitási szorzókkal határozzák meg az energiaszükségletet.

A tanulásból, vizsgákból adódó mentális igénybevétel növekedésével, előtérbe kerül a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottság.

A telítettlen zsírsavak megfelelő mennyiségű fogyasztása, szintén segíti a megnövekedett teljesítményigény kielégítését és az immunrendszer támogatásában is fontos szerepet játszanak. Szerencsésebb a szervezet ilyen módon történő támogatása, szemben a különböző stimuláló szerek (kávé, energiaital, koffein tabletta) használatával.

A feszültség levezetésére a rendszeres testmozgás lehet jó taktika, mely a szellemi frissesség fenntartásában is segít. Ebben a korban a gyermekek sokszor már nem vesznek részt a közétkeztetésben, gyakran maguk gondoskodnak egyes étkezéseikről. Természetes, hogy az étkezések közösségi funkciót is ellátnak, jellemző, hogy kisebb társaságok együtt ülnek be gyorséttermekbe, étkezdékbe. Ennek ellenére az otthonról hozott minta ebben az időszakban is fontos marad, erről nem szabad megfeledkezni.