Az allergiák és a probiotikum?

Sokat lehet olvasni arról mostanában, hogy a probiotikum létjogosultsága nem megalapozott, hogy hiába a sok reklám, cikk, tudományos bizonyíték- nem használ.

Én abban hiszek, hogy tapasztalja meg az ember van-e értelme, haszna a dolgoknak és utána alkosson véleményt.

A korral előre haladva a sok munka és stressz hatására minket is utolért ilyen-olyan betegség. Az egyik legnehezebb volt ezek közül a lyukas bél szindróma. Sokáig csak a hajhullás volt a tünet, a fáradékonyság, majd jött az ekcéma. Miután túljutottam az allergiavizsgálaton, az orvos is meglepődve tapasztalta, több mint 12 dologra voltam allergiás. Ilyen nagyon ritkán fordul elő, így ennek teljesen más okai keresték. Egy másik cikkben már kifejtettük- a végső diagnózis lyukas bél szindróma. A bél belső rétege elvékonyodik (nálam ehhez elég volt két komolyabb antibiotikum kúra), és áteresztőbbé válhat bizonyos elemekre, romlik a felszívódás- ez okozta a különböző panaszokat.

A megoldás a 12 dolog teljes elhagyása volt az étrendből ( paradicsom ,fokhagyma, tej, citrom…stb.), illetve nagydózisú probiotikum kúra. Reggel és este is szedtem szorgalmasan.

A hajhullás már a második héten megszűnt és azóta is csak egyre több újhajam nőtt. Fél évig tartott a kúra, amelynek a felére már minden tünet elmúlt, de még betartottam az utasítás, hogy 6 hónapig folytatni kell. A tavaszi vérvizsgálat eredménye már abszolúte pozitív volt, a tej érintettségen kívül minden megszűnt.

Azóta is kúra szerűen szedem a probiotikumot, és igyekszem egészségesen táplálkozni.

A probiotikum segített, hogy a bélflórám helyre kerüljön és újra egészséges legyek, mióta rendszeresen szedem megerősödött az immunrendszerem. Honnan tudom? Nem voltam beteg egy éve. Se nátha, se köhögés! Az ilyen – olyan tudományos bizonyítékokat és az internetes vitákat látva minden nap meglepődöm, hogy az emberek milyen bután állnak a dolgokhoz. A bélrendszerünk egészsége az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb dolog. Hiába a sok vitamin, táplálékkiegészítő, ha nincs megfelelő közeg a felszívódásukhoz, ha a hasznosulásuk nem megoldott a sérült bélflóra miatt. Legyen szó bármilyen allergiáról, éppen elkapott nátháról, gyomorrontásról, refluxról…stb. : mint dietetikus is azt tudom tanácsolni, hogy mindenféle diéta kúra, vitamin kúra elkezdése előtt tegyük rendbe a bélflóránkat!

DieInfo

Orsi