Aranyér

Az aranyér sokakat érintő kellemetlen probléma, melynek több fajtája is ismert. Lehet belső, vagy külső, ennek megfelelően a tünetek is kicsit eltérhetnek. A kialakulásában számos tényező szerepet játszik, melyeknek legtöbbje életmódunkkal könnyen befolyásolható.

Ilyen lehet a székrekedés, mely rostszegény étkezés következményeként is jelentkezhet, a mozgásszegény életmód, vagy az elhízás. Természetesen egyéb okok is közrejátszhatnak, mint például a terhesség, végbéldaganat, májbetegég, gyenge kötőszövet. A tünetek közül jellemző a vérzés, mely általában nem jár fájdalommal, a végbéltáji viszketés, a székletürítési inger. A daganatos megbetegedés kizárása a diagnosztizálás során elengedhetetlen, illetve lehetősége nem elhanyagolható, krónikusan fennálló aranyér esetén sem. Bizonyos esetekben a kezelés része a műtét, azonban az életmódbeli változtatásokat mindenkinek érdemes megfogadnia.

Ennek része a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, naponta 2-2,5 liter, leginkább tiszta víz formájában. Ez a megfelelő rostfogyasztás mellett kiemelten fontos, hiszen önmagában az emelt rostbevitellel éppen az ellenkező hatást eredményezheti. Napi 40-45 g rost fogyasztása ajánlott, mely tartalmazzon vízben oldódó és nem oldódó rostokat is. Ez legkönnyebben zöldségek, gyümölcsök és teljes értékű gabonák, álgabonák fogyasztásával érhető el. A testmozgás szintén elengedhetetlen, az ülőmunkát végzők setében különös nagy jelentőségű.