Pszoriázis

A betegség jelentkezését a genetikai öröklődésen túl, környezeti tényezők befolyásolják. Jellemzően nyugalmi és fellángolási időszakok váltják egymást, ezeket a fellángolásokat pedig általában a Aervezetben létrejövő gyulladások, nem megfelelő táplálkozási szokások, stressz, láz, vagy bizonyos gyógyszerek okozzák.

Ilyenkor a test különböző pontjain a szaruréteg megvastagszik, majd leválik, helyén gyakran világosabb foltokat hagyva a bőrfelszínen. A betegség a körmökön is tüneteket okozhat, a körömgombához hasonló megjelenéssel. Kezelése egyrészt a megfelelő életmódból, másrészt a gyógyszeres kezelésből áll. Az életmód terápia részeként nagyon fontos a stressz, lehetőségeknek megfelelő maximális kezelése. Ez természetesen nem stresszmentességet, hanem az azzal való hatékony együttélést jelenti.

A betegség fellángolásában ugyanis a stressznek komoly szerepe van. Táplálkozás terén kerülendő az alkohol, az egyszerű, finomított cukor, tej, tejtermékek, vörös húsok, feldolgozott élelmiszerek gyulladás kialakulását elősegítő hatásuk miatt. Javasolt viszont ellentétes hatása miatt a telítettlen zsírsavak fogyasztása, melyet makréla, tonhal, lazac, vagy akár repceolaj, dió, lenmag rendszeres étrendbe iktatásával biztosíthat, illetve a D – vitamin pótlás is. Jótékony hatású lehet a bőr állapotára a napozás is, a leégés azonban mindenképpen kerülendő.