Ayurveda

Az ayurveda gyökerei India több mint 5000 éves kultúrájába nyúlnak vissza. Nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. A szó jelentése a szanszkrit „ayus”=élet és a „veda”=tudás szavakból származik. Fordíthatjuk az „élet tudományának” is.

Az ayurveda abból indul ki, hogy a betegség egyfajta egyensúlyzavarnak fogható fel, amely a testi-lelki harmónia megbomlására vezethető vissza. Ez az egyensúlyzavar különböző módszerek tudatos alkalmazásával helyreállítható, így visszanyerhetjük az egészségünket, és elejét vehetjük az idő előtti öregedésnek. Az ayurvédikus gyógyító művészet abban segíti a szervezetet, hogy önmagát gyógyítsa meg, és ehhez növényekből és ásványokból készült orvosságokat, megfelelően összeállított étrendet, méregtelenítő olajmasszázst, meditációt, jógát, légzéstechnikát, valamint a színek, a hangok és az illatok gyógyító erejét használja.

Az ayurveda individuálisan szemléli az embert, és az alkat (testtípus) alapján három alaptípust (dosha) különböztet meg.

Mindegyik dosha két ősanyagból származik:

 • Vata: levegő és éter
 • Pitta: tűz és víz
 • Kapha: föld és víz

Alapvetően minden emberben megtalálható a három dosha, de eltérő arányban. Ez egyénileg változik. A vata dosha uralja a testen belüli összes mozgást, az idegrend- szer és elme működését. Ha felszaporodik, vagy kibillen egyensúlyából, olyan problémákat okoz, mint az alvászavar, aggodalmak, félelmek, görcsök, remegés,  székrekedés, paralízis, vándorló fájdalmak, stb. A vata dosha hatására működik a vér- és nyirokkeringés, a menstruáció, ürítési folyamatok, a beszéd és hallás, a lelkesedés, kreativitás, stb.

A pitta dosa szabályozza a test hőmérsékletét, a metabolizmust, a hormonrendszert és az átalakítást (beleértve az elme működését is). A pitta dosa állapotától függ az emésztés milyensége, az érzékszervek működése és a megkülönböztetés képessége. A diszharmonikusan működő pitta dosa olyan problémákat okozhat, mint a dühkitörések, fekély, hasmenés, bőrkiütések, gyulladásos folyamatok, gyomorsav, stb.

A kapha dosha az emberi szervezet “kötőanyaga”. A kapha hatóereje hozza létre és tartja fenn a  test vázszerkezetét, A kapha dosha segítségével történik az ízületek kenése, a bőr olajossága, és a kapha dosha támogatja a sebek gyógyulásának folyamatát, valamint energiával látja el a szívet és a tüdőt. A kapha dosha szabályozza az olyan érzelmeket, mint az odaadás, hűség, hosszú ideig tartó sérelmek, megbocsátás, letargia, stb. Ha diszharmonikusan működik, olyan problémákat okozhat mint pl. túlsúlyosság, letargia, allergia, vérbőség, víz visszatartás, stb.

Ha valakiben az egyik dosha dominál, akkor azt nem szabad tovább erősíteni, az egyensúlyra kell törekedni.

Íme néhány ayurvedikus ajánlás a táplálkozással kapcsolatban:

 • Csak akkor együnk, ha megéheztünk
 • Soha ne együk tele magunkat
 • Nyugodt körülmények között együnk
 • Soha ne együnk, ha izgatottak, idegesek vagyunk
 • Rágjuk meg alaposan az ételt, és közben ne beszéljünk
 • Tartsunk legalább 2-6 óra szünetet két étkezés között
 • Az ételeket lehetőleg mindig frissen készítsük el
 • A hat íz között (édes, savanyú, sós, keserű, csípős, fanyar) tartsunk egyensúlyt

Ezeken kívül előnyben kell részesíteni az egyén típusának megfelelő élelmiszereket, melyek szükség szerint erősítik, vagy gyengítik a szóban forgó doshakat..

Az ősi ayurvéda szövegek szerint, ha az emberi szervezet jelentősen le van gyengülve, előnyös lehet a nem vegetáriánus táplálkozás. Sőt, az ősi szövegek azt is leírják, hogy attól függően, hogy a beteg melyik belső szerve gyengült le, a hasonló állati eredetű belső szervet kell fogyasztania. Tehát az ősi ayurvéda szövegek (amelyek ma is az egyetemi oktatás mérföldkövei) nem tartalmaznak tiltást a húsevéssel kapcsolatban. Azonban szem előtt kell tartani, hogy a modern korban az állattenyésztés, az állatokon alkalmazott antibiotikumok, gyógyszerek, tápanyagok rengeteg olyan kémiai és mesterséges anyagokat tartalmaznak, amelyek a legmodernebb kutatások szerint is károsak az egészségre. A hús nagyon gyorsan rothadásnak indul emésztés után és nehezebben, lassabban ürül ki a szervezetből. Mindezt figyelembe véve sokkal egészségesebb a vegetáriánus táplálkozás. A babfélék, lencsefélék fehérjékben gazdagok, így képesek fedezni azt a mennyiséget, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Táplálkozás-élettani szempontokat figyelembe véve az ayurvedikus táplálkozás megfelel a tudomány mai állásának. Az egyes doshaknak kedvező alapanyagok változatos étrend összeállítására adnak lehetőséget.