Serkenti az immunrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, ráadásul a rák ellen is véd – állítják a kutatók a datolyáról, amely antioxidáns-tartalmának köszönhetően óvja a sejteket a károsodástól.
A datolya az ünnepi időszak egyik kedvenc csemegéje, ám nemcsak olyankor érdemes fogyasztani belőle. Az International Journal of Clinical and Experimental Medicine című szakfolyóiratban megjelent friss értekezés szerint a szabadgyökök káros hatását kiküszöbölő antioxidánsok révén ez a gyümölcs számos betegség ellen véd.
A szabadgyökök olyan reaktív anyagok, amelyek a test természetes folyamatainak során keletkeznek, szintjük azonban környezeti hatások miatt tovább növekedhet.
A beszámolóban az áll, hogy a datolyában rengeteg polifenol van, amely közismerten mérsékeli a rák előfordulását, illetve az amiatti halálozási kockázatot, valamint béta-D-glukánt is tartalmaz, ami állatkísérletek során tumorcsökkentő hatásról tett tanúbizonyságot.
A datolya emellett bőségesen rejt a magas vérnyomástól védő káliumot, továbbá immunerősítő mangánt, rezet és szelént.
A szerzők úgy vélik, hogy a datolya fogyasztása a vitaminok és az ásványi anyagok mellett azért is különösen áldásos, mert magas cukortartalmának ellenére nem alakul zsírrá a szervezetben.
A kutatást vezető Dr. Arshad H. Rahmani, a szaúd-arábiai Qassim Egyetem munkatársa elmondta, hogy a datolya rákellenes hatására vonatkozóan további munkálatok szükségesek.
„Korábban már kiderült, hogy ez a gyümölcs kiküszöböl bizonyos sejtmutációkat, a folyamat részletei azonban egyelőre nem ismertek” – fogalmazott a szakember.
medipress.hu