Edzés, étrend, egyensúly

Ősz van. Azt hiszem, evvel senkinek nem mondtam újat, bár a kellemes indián nyár még kitarthatott volna, mondjuk jövő márciusig. 🙂

Az elmúlt hónapokban mindenki feltöltődhetett napsütéssel, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, a szabadtéri mozgás örömével, utazással, túrázással, tengerparti nyaralással, ki-ki igényei és pénztárcája szerint. Az évszakváltások időszaka mindenkinek egy kicsit nehezebb, pláne, ha nincs igazi átment, mint ahogy az idén is tapasztalható.

De azt javaslom, találjuk meg ősszel is azt a bizonyos egyensúlyt a testmozgás és a diéta tekintetében. Köztudott, hogy ideális testsúlyunk kialakításában és megtartásában e két tényező játszik a legfontosabb szerepet. Az talán már kevésbé ismert, hogy a súlykontrol szempontjából a mozgás szerepe mindössze 30%, a tetemesebb 70%-ot a diétánk, étrendünk befolyásolja. Ezért törekedjünk ősszel is az idénynek megfelelő ételek – zöldségek, gyümölcsök fogyasztására. Ne felejtkezzünk meg a sütőtökről, a gesztenyéről és a szőlőről, hogy csak a három, számomra legkedvesebbet említsem. Étrendünkben fektessünk hangsúlyt a fehérje-szénhidrát-zsír arány betartására.

Normál étkezés esetén ez a százalékos arány 12-58-30, az előbb említett sorrendben. A rendszeres testmozgásról se feledkezzünk meg. Sportoljunk rendszeresen. Ha kezdők vagyunk, tartsuk be a fokozatosság elvét és ne erőltessük túl magunkat. Olyan sportot válasszunk, ami életkorunknak és főleg kedvünknek megfelelő. Sportolás előtt ne együk tele magunkat, azonban mozgás előtt és után, de sokszor még alatta is, fontos, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel. Az aktív edzés megnöveli a folyadék és só igényünket, melyet pótolni kell.

Figyelem! Rendszeres sport esetén előfordulhat, hogy mérleg mutatója nem mutat lényeges változást, mégis a ruhaméretünk csökken. Ennek oka igen egyszerű. Ugyanis az egységnyi térfogatú izom tömege 4x nehezebb a zsírnál.

Elhízás és túlzott súlygyarapodás esetén  ajánljuk a Cefamadar homeopátiás készítményt.

Bővebb információ a termék honlapján érhető el: www.cefamadar.hu

Napsütéses Őszt kívánok mindenkinek, jó sok sétával a szabadban!