Feldolgozott élelmiszerek?

A túl sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása duplájára növelheti az emlőrák kockázatát, de a legújabb kutatás szerint a nők étrendkiegészítők rendszeres szedésével ellensúlyozhatják ezt az extra kockázatot.

A francia kutatásból kiderült, hogy a rendszeresen sonkát, szalonnát, szalámit vagy kolbászt fogyasztókban kétszer magasabb a betegség kialakulásának kockázata. Ez a kockázat azonban az immunrendszert serkentő, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők napi szedésével ellensúlyozható.

A Sorbonne Paris Cite Egyetem kutatói 4 684 középkorú nő esetleírását elemezték, akik egy 1994-től 2007-ig tartó kísérletben vettek részt. A résztvevők fele naponta szedett egy C- és E-vitamint, cinket, szelént és béta-karotint tartalmazó kapszulát, a másik fele pedig placebót kapott. A vizsgálat résztvevői közül százkilencven nőben alakult ki emlődaganat.

A mostani elemzés során újraértékelték az adatokat, és ezúttal a húsfogyasztást is számításba vették. Kiderült, hogy a feldolgozott húsok gyakori fogyasztása a placebo csoportban összefüggésben állt az emlőrák fokozott kockázatával, az étrendkiegészítőt szedő csoportban azonban nem. A kutatók szerint ez arra utal, hogy az étrendkiegészítőkből, és valószínűleg az étrendből származó antioxidánsok is ellensúlyozzák a feldolgozott húsok rákkeltő hatását.

Eddig ellentmondásos eredmények láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy van-e összefüggés a húsfogyasztás és az emlőrák között. A kísérleti patkányokon végzett kutatások azonban azt mutatták, hogy az étrendben lévő vitaminok szintje létfontosságú szerepet játszhat, az új kutatás pedig elsőként tesztelte az elméletet embereken is.

forrás:medipress.hu