Gyereket vársz? Ne dohányozz!

A legújabb kutatási eredmények szerint a terhesség alatti dohányzás növelheti a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kialakulási esélyét a születendő gyerekeknél.

A dohányzás ezen kívül a vetélés, a terhességi komplikációk, a koraszülés, valamint az alacsony születési súly kialakulására is hajlamosíthat, valamint túlsúlyos gyerekeket eredményezhet.

A mostani vizsgálati adatok azt sugallják (bár ezt bizonyítani nem sikerült), hogy a nikotinpótló készítmények és eszközök (tapaszok, rágógumi) is veszélyt jelentenek. Ebből az következik, hogy nem csak a dohányzás, de maga a nikotin is komoly problémákat okozhat a terhesség során.

„Korábban azt hittük, hogy a dohányzás megszüntetésével, és a leszokást segítő eszközök alkalmazásával megelőzhetjük a terhességi komplikációkat és a magzatokat ért károsodást – nyilatkozta Dr. Timothy Wilens, a Massachusetts Kórház gyermekpszichiátriai osztályának vezetője, és az Addikciós Központ igazgatója – Ez a feltevés azonban hamisnak bizonyult, mivel a terhesség során a dohányzás növelheti a vetélés, a terhességi komplikációk, a koraszülés, valamint az alacsony születési súly és a későbbi elhízás kialakulási esélyét is.”

„A magzatok agyára nem csak a dohányfüst, hanem a nikotin is károsan hathat – nyilatkozta Dr. Jin Liang Zhu, a mostani kutatás vezetője – Emiatt valószínű, hogy az ADHD-ra is nagyobb az esélyük azoknak a gyerekeknek, akiknek az édesanyja a terhesség alatt dohányzott.”

Az ADHD egy gyakori viselkedészavar, ami figyelemhiány, impulzív viselkedés, izgágaság és kapcsolatteremtési problémák formájában jelentkezik.

A mostani kutatás során a tudósok 85 000, 1996 és 2002 között született dán gyermek egészségügyi adatait vizsgálták meg. Az ADHD nagyjából 2000 gyermeknél jelentkezett. A betegség előfordulási aránya némileg alacsonyabb volt a nemdohányzó szülők esetében (1,8 százalék), és azokban a családokban, ahol az édesapa nem dohányzott, az édesanya pedig leszokott (2 százalék). A dohányos családokban az ADHD előfordulási aránya ennek duplája volt (4,2 százalék).

A nikotinpótló készítményeket alkalmazó anyák esetében az ADHD előfordulási aránya 3,8 százalék körül alakult.

A tudósok ennek ellenére óvatosságra intenek, mivel a nikotinpótló terápián lévők száma meglehetősen alacsony volt a mostani kutatás során, ezért az eredmények nem feltétlenül állják meg a helyüket egy nagyobb vizsgálati minta esetében.

„Ahhoz azonban kétség sem férhet, hogy a terhesség alatt ajánlott a dohányzás teljes elhagyása – nyilatkozta Zhu – Ha nikotinpótló készítményeket alkalmazunk, azokat is csak a lehető legrövidebb ideig használjuk.”

A kutatás részletes leírása a Paediatrics című tudományos szaklap augusztusi számában lesz olvasható.

forrás:medipress.hu