Mire jó a jógaterápia?

Tudtad, hogy az évszakok változása milyen hatással van az emberi szervezetre? Hogy a különböző ízeknek is különböző hatásaik vannak, és ebben jelentős szerepe van a fűszereknek? És hogy a jóga gyakorlása a prevenció érdekében testtípusonként eltérő kell, hogy legyen? Mindezeket megtudhatjuk, ha közelebbről is megismerkedünk a jógaterápiával!

 

Egyes betegségekkel csak akkor foglalkozunk, ha már tüneteink vannak. Ha éppen minden rendben van, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a prevencióról, pedig ma már számos módszer létezik arra, hogy odafigyelve testünk jelzéseire, megelőzzük a problémákat. Az egyik ilyen módszer a jógaterápia, mely mind a betegségek prevenciójában, mind a már meglévő problémák rehabilitációjában segítséget nyújthat.

 

A jóga gyógyító ereje évezredek óta ismert. Erre az alapgondolatra épül a jógaterápia. A módszer a betegségeket pszichikai, lelki és spirituális szinteken közelíti meg, melyek a közvetlen tapasztalás útján kapcsolódnak össze. Ez az elv különbözteti meg a jógaterápiát a nyugati fizio- és pszichoterápiától. Az egészségügyben tett kutatások bizonyítják, hogy az alternatív terápiák között ez a leghatékonyabb. A modern jógaterápia egy egyértelmű, kézzel fogható tudományág, mely a tradicionális jóga és a modern medicina házasságából született. Éppen ezért ez a módszer több mint egyszerű jógagyakorlás. A jógaterápia komplex, az ember minden működési síkjára ható tudományos módszer. A legutóbbi vizsgálatok eredményei bebizonyították, hogy a jóga kulcsfontosságú a betegségek kezelésében, úgymint a szívbetegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség, asztma, álmatlanság, migrén, gerincferdülés, hátfájás, allergia, székrekedés, menopauza stb. Emiatt nemcsak használni, hanem ártani is lehet vele, ezért csak olyan jól képzett szakember irányításával érdemes gyakorolni, aki a betegségekről és a jóga hatásairól is megfelelő tudással rendelkezik.

 

Ma már olyan professzionális, a Yoga Alliance nemzetközi szervezet követelményrendszerét szem előtt tartó jógaterápia képzések is elérhetők az IWI keretein belül, melyek célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a különböző jógagyakorlatok terápiában alkalmazható lehetőségeit, a légző gyakorlatokat, relaxációs, meditációs technikákat, illetve azok élettani hatásait, valamint az általános anatómiát, élettant, általános egészségtannal kapcsolatos ismereteket. Olyan tudásanyagot kapnak a képzés résztvevői, mely számos területen hasznosítható, nem csak jógaoktatók számára nyújt gyakorlati pluszt munkájuk során, hanem a védőnők, mozgásterapeuták, gyógytornászok számára is hasznos ismereteket nyújtanak mindennapi munkájuk során.