Gerincsérv- népbetegség?

Mikor érintett lesz az ember maga vagy a környezetében valaki, akkor kezd csak igazán odafigyelni a dologra.

Nem csak ezzel a betegséggel vagyunk így természetesen, hanem az összes többivel is. Az utóbbi időben lettem figyelmes arra, hogy egyre több ismerősöm panaszkodik a derekára. Honnan lehet tudni, hogy sérvünk van, vagy másról van szó?

Mi az a porckorongsérv?

Porckorongsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad, a puha kocsonyás anyag kitüremkedik, és leggyakrabban a kilépő ideggyököket tartalmazó csigolyacsatornában, vagy ritkábban középen a gerinccsatornában jelenik meg. Az első esetben egyoldali fájdalom, érzéskiesés jelentkezhet, a második esetben mindkét oldalra kisugárzó tünetek jöhetnek létre, sőt – ha ez a nyaki vagy háti szakaszon következik be – a gerincvelő is nyomás alá kerülhet. Ilyenkor az érintett szakasz alatti összes idegfunkció sérülhet, szélsőséges esetben a beteg mindkét lába megbénulhat, érzéketlenné válhat, elvesztheti a vizelet-, illetve székletvisszatartási képességét. (webbeteg.hu)
Milyen tünetei vannak?
– állandó derék, hát fájdalom
– nyilaló fájdalom a kezekben, lábakban- hirtelen
– nehéz mozgás
– zsibbadás és izomgyengeség is kísérheti a fájdalmat (végső esetben vizelet visszatartási problémák)
Kialakulásának okai
– lehetnek lelki okok a háttérben- el nem engedett teher, valaki súlyt cipel a vállán, amely megnehezíti az életét, pénztől való félelem, bizonytalanság a jövőben
– erősen mozgásszegény életmód
– korábbi sérülés, gerincdeformációk tovább romlása
– kevés folyadék fogyasztás
– stresszes életmód
– túlsúly
– rossz testtartás
Vizsgálatok és gyógymód
Mindenképpen szakemberhez kell fordulni! Orvosi kivizsgálás után MR/ CT következik, mellyel fel lehet térképezni a kialakulás pontos helyét. Ha nem annyira súlyos az eset, hogy műtétre kerüljön a sor, akkor a következő dolgok segíthetnek:
– fájdalomcsillapító és izomlazító kúra (orvosi ajánlás szerint!)
– gyógytorna (speciális McKenzie torna)
– nyújtások
– úszás
– fogyás
– minimum napi 3 liter folyadék- víz! – fogyasztása
– dohányzás mellőzése
– kemény fekhely