A gyorsételek miatt van olyan sok allergiás?

A szakértők azt állítják, hogy a sok gyorsételt tartalmazó étrend összefüggésben állhat az allergiás reakciókkal kórházba kerülő betegek számának emelkedésével.

Az Egyesült Királyságban egyetlen év leforgása alatt nyolc százalékkal nőtt az allergiás reakcióval kórházba került felnőtt- és gyerekbetegek száma. Az allergiás esetek száma mintegy három évtizede általánosan is emelkedő tendenciát mutat.

A szigetországban összesen 5 068 esetet osztályoztak asztmaként, 4 052 esetet anafilaktikus reakcióként (amikor a garat megduzzad), és 3 361 esetet rhinitiszként, amely a szénanáthát is magában foglalja. Ezek a számok nem mutatják pontosan, mi váltotta ki a reakciókat, de az allergiákat leggyakrabban az élelmiszerek (pl. mogyoró, tej és tojás), a gyógyszerek és a rovarmérgek okozzák. A becslések szerint az Egyesült Királyságban jelenleg körülbelül 15-20 millió felnőtt és gyermek szenved az allergia valamilyen formájában, és a számuk az elmúlt 20 évben négyszereződött meg.

Az orvosok szerint az ételallergiák terjedésének egyik oka az egészségtelen nyugati étrend, amely sok tartósítószert és adalékanyagot tartalmaz, melyek kiválthatnak allergiás válaszokat.

Dr. Pam Ewan, a cambridge-i Addenbrooke Kórház allergiaszakértője szerint ezen kívül a családorvosok sem tudják diagnosztizálni betegeiket allergiával, mert képzésük során nincsenek megfelelően felkészítve erre. Ennek következtében sok beteg, jellemzően kisgyermek, kerül kórházba súlyos allergiás reakcióval valami olyan allergén miatt, amiről nem is tudta, hogy allergiás.

Az allergiák terjedésének másik lehetséges oka különösen a gyerekek esetében az, hogy a higiénia megnövekedett színvonala miatt nincsenek annyira kitéve a kórokozóknak. A baktériumok valójában ellenállóbbá teszik az immunrendszerünket, ezért hiányuk következtében a gyerekekben nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergiás megbetegedés.

A kutatók azt is vizsgálják, hogy bizonyos tápanyagok, például a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak vagy az antioxidánsok hiánya állhat-e az allergiák terjedésének hátterében.

forrás:medipress.hu