Széles derékbőség? 5 év mínusz!

A nagyobb derékbőség növeli a szívbetegség, a légzési problémák és a rák kockázatát. Férfiaknál a 109 centiméter fölötti méret három évvel kurtítja meg a várható élettartamot, nőknél pedig a 94 centiméter körülbelül öt évvel – derül ki egy friss kutatásból.

Az eredmények alapján a tekintélyesebb derékbőségű férfiaknál és nőknél még akkor is magasabb a korai halálozás kockázata, ha a testtömegindexük az egészséges tartományban van. Emellett nagyobb veszélynek vannak kitéve a szívbetegség, a légzési problémák és a rák szempontjából – más tényezőket, például a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a fizikai aktivitást figyelembe véve is.

Az egyesült államokbeli Mayo Klinika munkatársai 11 különböző kutatás adatait elemezték újra, amivel világszerte több mint 600 000 embert vettek górcső alá. A 109 centiméternél nagyobb derékbőségű férfiak halandósága másfélszer akkora volt, mint a 89 centiméter alattiaké. Ez negyvenéves kor után hároméves különbséget jelent a várható élettartamban.

A 94 centiméternél nagyobb derékbőségű nőknek 80 százalékkal nagyobb esélyük volt a korai halálozásra, mint a legfeljebb 68,6 centimétert mérőknek. Ez negyvenéves kort követően ötéves eltérést feltételez a várható élettartam tekintetében.

Lényeges tendencia, hogy a derékbőség növekedésekor minden öt centiméter 7 százalékkal növeli a halandóságot a férfiaknál, 9-cel pedig a nőknél. Az összefüggés BMI-től függetlenül fennállt. „A testtömegindex nem egy tökéletes mérőszám, mivel nem különíti el az izomtömeget a zsírtömegtől, valamint a súlyeloszlásról sem” – magyarázta a kutatást vezető Dr. James Cerhan, a Mayo Klinika epidemiológusa.

forrás: medipress.hu