Használd helyesen az antibiotikumot!

  • Ragadós bejegyzés!

Az antibiotikumok a világ egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszerei. Alkalmazásuk életmentő lehet, sok -korábban akár halálos- kimenetelű megbetegedés vált gyógyíthatóvá általuk. Ám jótékony hatásuk mellett az antibiotikumok „nem válogatnak” és a szervezetben élő „jótékony” baktériumokat is elpusztíthatják.

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, melyek vagy elpusztítják a baktériumokat, vagy meggátolják azok szaporodását – ezzel támogatva a szervezetet, hogy saját erejéből meggyógyulhasson. Ma már tudjuk, hogy sok esetben életmentő szerepük van, így, ha az orvos elrendeli, bizony szükségessé válik alkalmazásuk.

Mire való az antibiotikum kezelés?

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ezek a legtöbb megbetegedésre alkalmazhatóak, pedig az antibiotikumok – nevükből eredően – leginkább bakteriális fertőzések kezelésére alkalmasak és nem képesek pl. vírusok okozta megbetegedések gyógyítására. Ennek hétköznapi példája a téli, meghűléses betegségek: sokak fejében él, hogy ilyenkor antibiotikum-kúra lehet szükséges, pedig legtöbb esetben a tünetek mögött vírusos fertőzés állhat, nem pedig bakteriális – azaz az antibiotikumok használata indokolatlanná válik. Ezért is fontos, hogy használatát mindig orvos rendelje el, hiszen szakértő segítségére van szükség a pontos diagnózis – és az erre alapozott kezelés – meghatározására.

A kulcsszó: MEGELŐZÉS!

Az antibiotikumok „nem válogatnak”, baktériumölő hatásuk nem csak a kártékony, de a velünk együtt élő „jótékony” baktériumokra is hatással lehet. Az egészséges emberi bélflórát rengeteg baktériumfaj alkotja, melyek felelősek az egészséges bélműködésért – és ez által az egészséges immunrendszerért. Az antibiotikum kezelések miatt azonban károsodhatnak ezek a jótékony baktériumok, így a kezelés pl. nem kívánt hasmenést okozhat. 

Fontos, hogy antibiotikum kezelés alatt és után is gondoskodjunk e jótékony baktériumok pótlásáról, melyhez érdemes tudományosan bevizsgált, megbízható forrásból származó élőflórás készítményeket alkalmazni. A probiotikumok kiválasztásánál törekedjünk olyan terméket választani, melyek „bélazonos” baktériumtörzseket tartalmaznak, azaz a normál bélflórában megtalálható Lactobacillusokkal(tejsavbaktériumok) megegyező hatóanyaguk van.