HIV – fertőzés

A betegség különböző stádiumai folyamatosan változó, egymástól eltérő étrendet igényelnek. Tünetmentes, de már HIV – fertőzött állapotban, az immunrendszer gyengülése miatt, elsődleges szempont, az élelmiszerek útján szerezhető fertőzések elkerülése, ennek érdekében a nyers, hőkezelés mentes gyümölcsök, zöldségek, húsok, halak fogyasztása nem javasolt. Ezt az elvet a későbbi stádiumokban is tartani kell.

Ezen felül a testtömeg minél hosszabb időn keresztül történő megtartása. A gyógyszeres kezelés megkezdésével szükség van az étkezések és a gyógyszerszedés összehangolására, bizonyos esetekben ugyanis be kell tartani néhány szabályt. Egyes gyógyszereket étkezés után, másokat előtte kell bevenni, vagy éppen nem fogyaszthatunk gyümölcslevet, vagy savas italokat egy időben a gyógyszerbevétellel.

Mindig tájékozódjunk a kezelőorvostól a gyógyszerszedés szabályaival kapcsolatban. A tünetek megjelenése után többféle étkezési problémával szembesülhetünk. Hasmenéses panaszok esetén laktózmentes termékek, megfelelő folyadék és ásványi anyag szükséges. Hányinger esetén a zsíros, fűszeres ételek kerülése javasolt, kis mennyiségű, energiadús ételek, vagy szükség esetén tápszerek fogyasztásával tartsuk meg a testtömeget. Nyelési zavarok esetén áttérhetünk a pépes, folyékony állagú ételekre, vagy az enterális táplálásra.