Tápláltsági állapot

A megfelelő tápláltsági állapot elérése összetett feladat, mely egyaránt függ az elfogyasztott ételeink mennyiségétől és minőségétől, illetve fizikai aktivitásunktól. Napjainkban a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer tápláltsági állapotunk felmérésére a BMI meghatározása, mely a testtömeg index értékének kiszámításával történik.

A számítást egy meghatározott képlet segítségével végezhetjük el, a testtömegünket kell elosztanunk a testmagasságunk méterben kifejezett értékének négyzetével. A kapott érték a normál tartományba tartozik, ha 18,5-24,9 között van. Ez alatt alultápláltságról, 25-30 között túlsúlyról, 30-as érték felett pedig elhízásról beszélünk. Ezzel a módszerrel azonban hamis képet kaphatunk abban az esetben, ha a nagyobb testtömeg és ezáltal a magasabb BMI érték, a sportos testalkatból és nagyobb izomtömegből adódik, ez leginkább sportolók esetében fordul elő.

Az optimális tápláltsági állapot segít a különböző betegségek megelőzésében, egészségügyi szempontból sem a túlsúlyos, sem az alultáplált állapot nem számít kedvezőnek. A fizikai aktivitásunknak megfelelő energiaszükséglet határozza meg a bevihető kalória mennyiséget, így szabályozhatjuk súlyunkat. Természetesen a megfelelő testtömeg elérése mellett törekednünk kell a kellő vitamin és ásványi anyag ellátottságra, hiszen hiányos állapotok és ebből adódó betegségek normál testalkat mellett is kialakulhatnak.