Hogyan készüljünk fel a vastagbél tükrözéses vizsgálatára?

A vastagbéltükrözés – szakmai nevén kolonoszkópia – egy igen fontos, sőt nélkülözhetetlen vizsgálat a vastagbél betegségeinek diagnózisában. Az eljárás kellemetlen, bizonyos esetekben fájdalmas is lehet, ezért a páciensek tartanak tőle. Persze mindez függ attól, hogy milyen gyakorlott a vizsgáló orvos és az asszisztens, illetve függ az adott beteg vastagbelének egyéni anatómia alakzatától (mennyire „kanyargós”).

Mit tehet a páciens azért, hogy a kolonoszkópia a lehető legkevésbé legyen megterhelő?
Az első és legfontosabb feladat a vastagbél előkészítése, tisztítása a vizsgálat előtt, ugyanis a pontos diagnózis és a gyors vizsgálat alapfeltétele, hogy a bél teljesen tiszta legyen.
Lényeges, hogy a vizsgálatot megelőző 2 napon gyakorlatilag rostmentes diétán legyünk. Ez azt jelenti, hogy ne fogyasszunk húst, zöldségeket, gyümölcsöket. Igyunk bő folyadékot, együnk üres levest, melybe esetleg kevés tészta kerülhet. Ihatunk szűrt gyümölcsleveket, de legpraktikusabb a tea vagy a szénsavmentes ásványvíz. Ha nagyon „éhezünk” nassolhatunk egy kis ropit vagy háztartási kekszet. Természetesen a cukorbetegek és azok, akik nem bírják a koplalást, vihetnek be kalóriát, illetve szénhidrátot (cukrot). Ez lehet cukros tea is, de megfelel napi 2-3 tápszer fogyasztása (ezek 2 dl-esek, iható kiszerelésben). Utóbbival pontosan tudjuk azt is, hogy mennyi szénhidrátot vittünk be, ami a cukorbetegeknek fontos.

A másik döntő fontosságú lépés a megfelelő előkészítő (béltisztító) készítmény pontos, utasítás szerinti használata. A legtöbb készítmény a hagyományos hashajtók valamelyike, illetve különböző, a patika által összeállított por. Néhányuk kellemetlen ízű, de van, amelyik semleges, sőt van, amelyikét jónak mondják. Rendszerint a megfelelő hatás eléréséhez több liter (3-4) folyadékot kell a szerek mellé elfogyasztani. Azzal is számolni kell – főleg a senna tartalmú készítményeknél -, hogy hasi görcsöt okoznak. Ha a tisztítás nem sikerül, akkor beöntésekre is szüksége lehet. Az utóbbi időben egyre jobb előkészítők jelentek meg hazánkban is. Az ideális készítmény a beteg számára az, ami elfogadható vagy semleges ízű, nem okoz hasi görcsöt, nem kell hozzá rengeteg folyadékot fogyasztani, és természetesen jól kitisztítja.

Dr. Demeter Anna

Recent Posts
Ideológiák, vallás, intimitás

2018. szeptember 11, kedd

Minta étrend- 2000 kcal

2018. szeptember 11, kedd

Túrós szendvics újhagymával

2018. szeptember 11, kedd

Tanévkezdésről, egészségesen!

2018. augusztus 22, szerda

Hogyan változol?

2018. augusztus 7, kedd

Kategóriák