Hogyan készüljünk fel a vastagbél tükrözéses vizsgálatára?

A vastagbéltükrözés – szakmai nevén kolonoszkópia – egy igen fontos, sőt nélkülözhetetlen vizsgálat a vastagbél betegségeinek diagnózisában. Az eljárás kellemetlen, bizonyos esetekben fájdalmas is lehet, ezért a páciensek tartanak tőle. Persze mindez függ attól, hogy milyen gyakorlott a vizsgáló orvos és az asszisztens, illetve függ az adott beteg vastagbelének egyéni anatómia alakzatától (mennyire „kanyargós”).

Mit tehet a páciens azért, hogy a kolonoszkópia a lehető legkevésbé legyen megterhelő?
Az első és legfontosabb feladat a vastagbél előkészítése, tisztítása a vizsgálat előtt, ugyanis a pontos diagnózis és a gyors vizsgálat alapfeltétele, hogy a bél teljesen tiszta legyen.
Lényeges, hogy a vizsgálatot megelőző 2 napon gyakorlatilag rostmentes diétán legyünk. Ez azt jelenti, hogy ne fogyasszunk húst, zöldségeket, gyümölcsöket. Igyunk bő folyadékot, együnk üres levest, melybe esetleg kevés tészta kerülhet. Ihatunk szűrt gyümölcsleveket, de legpraktikusabb a tea vagy a szénsavmentes ásványvíz. Ha nagyon „éhezünk” nassolhatunk egy kis ropit vagy háztartási kekszet. Természetesen a cukorbetegek és azok, akik nem bírják a koplalást, vihetnek be kalóriát, illetve szénhidrátot (cukrot). Ez lehet cukros tea is, de megfelel napi 2-3 tápszer fogyasztása (ezek 2 dl-esek, iható kiszerelésben). Utóbbival pontosan tudjuk azt is, hogy mennyi szénhidrátot vittünk be, ami a cukorbetegeknek fontos.

A másik döntő fontosságú lépés a megfelelő előkészítő (béltisztító) készítmény pontos, utasítás szerinti használata. A legtöbb készítmény a hagyományos hashajtók valamelyike, illetve különböző, a patika által összeállított por. Néhányuk kellemetlen ízű, de van, amelyik semleges, sőt van, amelyikét jónak mondják. Rendszerint a megfelelő hatás eléréséhez több liter (3-4) folyadékot kell a szerek mellé elfogyasztani. Azzal is számolni kell – főleg a senna tartalmú készítményeknél -, hogy hasi görcsöt okoznak. Ha a tisztítás nem sikerül, akkor beöntésekre is szüksége lehet. Az utóbbi időben egyre jobb előkészítők jelentek meg hazánkban is. Az ideális készítmény a beteg számára az, ami elfogadható vagy semleges ízű, nem okoz hasi görcsöt, nem kell hozzá rengeteg folyadékot fogyasztani, és természetesen jól kitisztítja.

Dr. Demeter Anna