Jó tanácsok mindkét betegséggel kapcsolatban

A betegség kiújulásának észlelésekor mindjárt keresse fel kezelőorvosát (véres széklet, hasmenés, hasi fájdalom, gyengeség, ízületi fájdalom, bőrelváltozás, szemgyulladás). Teljes tünetmentesség esetén is évente három alkalommal jelentkezzen a betegségét ismerő orvosnál, egyéb betegség, más irányú kezelés előtt kérje ki tanácsát. Gondosan őrizze meg zárójelentéseit.

A sport jó hatású, hasznos és előnyös az izmok és ízületek rendszeres igénybevétele gyulladásos bélbetegségek inaktív stádiumában. A betegség kiújulásakor, aktív gyulladás esetén azonban kímélet szükséges.

Külföldi utazás esetén, ha védőoltás szükséges, a kezelőorvossal feltétlenül konzultálni kell. Melegégövi országokban csak saját kezűleg meghámozható gyümölcsöt fogyasszon, kerülje a vízzel megmosott salátákat, zöldségféléket. Kerülje a nem palackozott italokat és ne használjon jégkockát.

Erős napfény nem ajánlott, különösen Salazopyrin vagy Ciprobay szedésekor. Alkohol fogyasztása általában nem ajánlott, különösen Klion kezelés esetén.

A dohányzás kifejezetten káros és annak ellenére sem javasolt, hogy az elmúlt néhány évben leírták a nikotin előnyös hatását tapasz formájában.

Erős hasmenéskor a gyógyszerek szedésén kívül segíthet állapotán, ha kerüli a tejet, nyers zöldségeket és gyümölcsöket, a héjas és magvas kompótokat és dzsemeket, erősen cukrozott vagy hűtött italokat. A Bilagitot sokan használják teltségérzés, puffadás esetén és nem tudják, hogy hashajtó hatású, ezért kerülendő.

Székrekedés esetén csak akkor használjon hashajtót, akkor fogyasszon rostos ételeket, korpát, ha kikérte orvosa véleményét. A korpát mindig sok folyadékkal fogyassza. Reggeli előtt igyon meg 1-2 pohár vizet vagy gyümölcslevet. Napi folyadékfogyasztását emelje 2 literre. A folyadékbevitel akkor kielégítő, ha a vizelet színe világossárga. A székelési ingernek tegyen eleget. Több mozgás (lépcsőnjárás, séta, torna) elősegíti a bélműködést.

A munkaképesség csökken a betegség aktivitása idején. Számítani kell tehát arra, hogy krónikus gyulladásos bélbetegség esetén bizonyos periódusokban, munkakörtől függetlenül betegállomány szükséges. A nyugalom és a pihenés éppúgy hozzátartozik a kezeléshez, mint a gyógyszer vagy a diéta. Ritkán szükséges a munkakör megváltoztatása vagy rokkantosítás (például kezelésre nem reagáló, súlyos tünetek).

Műtét esetén a betegnek tudnia kell, hogy csaknem minden tekintetben az átlagember életmódját folytathatja. Sikeres műtét megszabadítja a hasi fájdalom, fogyás, hasmenés, a rákos elfajulástól való félelem, az állandó kezelés és a vizsgálatok terhétől. Keresse olyanok ismeretséget és társaságát. akik hasonló műtéten már átestek. A betegség lefolyását, szövődményeit, kimenetelét illetően nagy jelentősége van annak, hogy a beteg hogyan viszonyul betegségéhez, orvosához. Fegyelmezett, együttműködő magatartás, a lehetőségekhez képest normális életvitel, a mindennapos élettel és a többi emberrel való szoros kapcsolat a tartós tünetmentességet, az eredményes gyógykezelést elősegítik.

Családalapítás, terhesség, házasélet

A colitis ulcerosában szenvedő nő problémamentes szülésre és ép egészséges gyermekre számíthat. Helyes, ha a fogamzás a betegség nyugvó stádiumában történik. A betegség családon belül ismétlődhet, de az öröklődés nem bizonyítható. A terhesség alatt a betegnek szednie kell gyógyszereit, mert a legkárosabb a magzatra az anya betegségének fellángolása. Több évtizedes tapasztalat alapján a Salazopyrin bizonyítottan ártalmatlan a terhesség, szülés, szoptatás ideje alatt. A többi szalicilsav-készítmény (Dipentum, Salofalk, Pentasa) adásáról a terhesség ideje alatt a kezelőorvos dönt a előny-kockázat gondos mérlegelésével. Szoptatás alatt azonban ezek a készítmények nem szedhetők. Szükség esetén kortikoszteroid, Imuran adására is sor kerülhet terhességben.

Nem kívánatos terhesség elkerülésére (esetleg a gyógykezelés vagy a betegség aktivitása miatt) javasolt a fogamzásgátlás. Sajnos a két legkorszerűbb módszer, a tabletta és a spirál nem alkalmazható mindig gyulladásos bélbetegségben, ezért a kezelőorvosnak és a nőgyógyásznak közösen kell megválasztania a terhesség elleni védekezés legalkalmasabb módját.

A menstruáció elmaradhat gyulladásos bélbetegségben terhesség nélkül is, a betegség aktivitásának következtében vagy az alkalmazott gyógyszerek, például kortikoszteroidok hatására. Ilyen esetekben a hormonkezelés nem szükséges, a havi ciklus helyreáll a betegség javulásával, a gyógyszer elhagyásával párhuzamosan. A nemzőképesség zavara esetén a beteg kérjen tanácsot kezelő orvosától. Lehetséges, hogy a gyógyszerek megváltoztatásával a panasza megszüntethető. Szexuális aktivitás mérséklése javasolt a betegség tüneteinek fellobbanása idején, mert a hasi vérbőség a bélgyulladást fokozhatja.

 

MINÉL INKÁBB URALJA VALAKI A BETEGSÉGET, AZ ANNÁL KEVÉSBÉ URALJA ŐT!

MCCBE