Kétezer éve is volt glutén-intolerancia?

A tehetős fiatal nő, akinek a csontvázát megtalálták, próbált változtatni az étrendjén, de már túl késő volt. Mindössze 18-20 évesen távozhatott az élők sorából.

A módos toszkán nő kétezer éves maradványai arra utalnak, hogy a cölikália már sokkal korábban is létezett, mint ahogy azt eddig gondoltuk. A történelmi síremlék az olasz tengerpart közelében, a cosai ásatások alkalmával került elő. A szakértők úgy vélik, hogy a fiatal nő gazdag családból származhatott, ráadásul még egy paleolit jellegű diétát is kipróbált a tüneteinek enyhítésére.

Az anyagi helyzetére a vele együtt eltemetett bronzékszerek utalnak, ám az egészségi állapota korántsem volt ennyire kiváló: alultápláltság és csontritkulás jeleit mutatják a maradványai. Mindkettő lehet a kezeletlen cölikália következménye, melyet súlyos allergiás reakció jellemez a bélfalon a gluténnel szemben. A tudósok úgy nyilatkoztak, hogy a csontváz „formailag és genetikailag a cölikália jeleit hordozza”.

„Habár a nő étrendje egyedinek tűnik, a legfontosabb tápanyagok rendkívül hiányos felszívódása, illetve az abból eredő hiányállapot befolyásolhatta a csontban lévő kollagén izotópiás összetételét” – fogalmazott Gabriele Scorrano, a Rome Tor Vegata Egyetem biológus-antropológusa az American Journal of Physical Anthropology című szakfolyóirat hasábjain.

A csontok végén kopást lehet megfigyelni, s a maradványok mindössze 140 centiméteres testmagasságra utalnak. A szakértők viszont hozzátették, hogy a nő a gabonafélék elkerülésével könnyen kiiktathatta volna a problémát. „Valószínűleg nem tudta, hogy ez a baja” – vonta le a következtetést Scorrano.

info:medipress.hu

Warning: chmod() has been disabled for security reasons in /var/www/dietinfo.hu/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 46