Macskaszőr, poratka, aszthma

Azoknál kisgyermekeknél, akik macskaszőr vagy háziporatka-allergiában szenvednek, magasabb az asztma későbbi kialakulásának veszélye – derül ki egy friss kutatásból.

A felmérés során csaknem 500 csemetét vettek górcső alá az egyesült államokbeli Cincinnatiben. a kicsiknél bőrteszttel ellenőrizték, hogy a négy leggyakoribb beltéri allergia valamelyikében szenvednek-e, tehát érzékenyek-e a kutya- vagy a macskaszőrre, illetve a svábbogárra vagy a háziporatkára. A tesztet a gyerekek 1, 2, 3 és 4 éves korában végezték el, azt pedig, hogy asztmásak-e, 7 esztendős korukban vizsgálták meg.

Azok a résztvevők, akiknél évről évre pozitív lett a macskaszőr és a háziporatka-allergia teszteredménye, nagyobb eséllyel lettek asztmások – olvasható a tanulmányban. A szakértők nem találtak összefüggést a többi allergén és az asztma kialakulása között.

Noha az eredmények kapcsolatot mutatnak a macskaszőr és a háziporatka-allergia, illetve a megnövekedett asztmakockázat között, nem bizonyítják, hogy ezek az allergének okoznák az asztmát.

A tanulmányt az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (AAAAI) éves ülésén mutatták be Houstonban.

„További kutatás szükséges ebben a témában, de úgy tűnik, hogy az éves bőrtesztek segítenek azonosítani, hogy mely gyerekeknél nagyobb az asztma kialakulásának veszélye” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Dr. Jessica Tan a szervezet sajtóközleményében.

„Úgy gondoljuk, hogy a három egymást követő évben megismételt bőrteszt kiválóan képes azonosítani a fokozott kockázatú csoport tagjait azoknál a gyerekeknél, akiknek a családjában van egyéb allergiás megbetegedés” – tette hozzá a szakember.

medipress