Miért híznak el a gyerekek?

Szakemberek szerint a gyerekek elhízásának hátterében sokkal inkább a szülők életmódja áll, nem pedig a gének. Örökbefogadott gyerekeket vizsgálva kiderült, hogy az öröklött tényezőknél jóval többet nyom a latban az, hogy az örökbefogadó szülők milyen körülményeket teremtenek a gyerek számára, azaz milyen étrenden élnek, és mennyit mozognak.

A dr. Joan Costa Font által vezetett vizsgálat kimutatta, hogy ahol mindkét szülő túlsúlyos, ott 21 százalékkal megnő az esélye az örökbefogadott gyereknek arra, hogy ő is elhízzon, ami nem sokkal kevesebb annál, amit a vérszerinti szülők esetében mértek, ahol 27 százalékkal nagyobb eséllyel lesz kövér az, akinek az apja és anyja is kövér.

Dr. Costa szerint mindebben a jó hír az, hogy igenis tehetünk gyermekünk egészségéért és helyes testsúlyának megőrzéséért, hiszen csupán helyes példát kell mutatnunk számukra. Az egészségügyi intézményeknek pedig arra kell odafigyelni, hogy már a szülőket a helyes életmód felé tereljék, mert ezzel érhető el, hogy a gyerekek is ezt az utat járják.

medipress.hu