Ne fuss túl sokat!

A túlzásba vitt futás éppolyan káros lehet az egészségre, mint a passzív életmód – derül ki a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent beszámolóból.

Dán szakértők több mint ezer egészséges futót és nem futót kísértek figyelemmel 12 éven át. Azoknál volt a legcsekélyebb a halandóság, akik stabil tempóban kocogtak hetente kevesebb, mint 2,5 órán át. ás azoknál bizonyult a legmagasabbnak, akik hetente több mint négy órát vagy semennyit sem futottak.

A résztvevők kérdőívet is kitöltöttek, amiből világossá vált, hogy az ideális tempó 8 kilométer per óra, a legoptimálisabb gyakoriság heti három alkalom, a legkedvezőbb összes időtartam pedig 2,5 óra.

Akik ennél gyorsabban futottak – főleg, akik hetente több mint háromszor, vagy pedig 11,26 kilométer per óránál gyorsabban – épp akkora eséllyel hunytak el a megfigyelési időszakban, mint egyáltalán nem sportoló társaik.

„Igazán nem kell sokat kocogni azért, hogy élvezzük a jótékony hatásait. És túl sokat sem. A világon egyetlen edzésre vonatkozó ajánlás sem említ biztonságosnak tekinthető felső határt, ám valószínűleg létezik ilyen” – magyarázta a kutatóként közreműködő Jacob Louis Marott, a koppenhágai Frederiksberg Kórház munkatársa.

„A hosszú távú, megerőltető edzés patológiás szerkezeti elváltozást idézhet elő a szívben és az érrendszerben” – áll a beszámolóban.

„Ez a kutatás bizonyítja, hogy nem kell maratont futni a szív egészségéért. A könnyed és közepes kocogás hasznosabbnak bizonyult, mint a megerőltető, tehát valószínűleg évekkel meghosszabbítja az életet” – tette hozzá Maureen Talbot a Brit Szív Szövetség részéről.

medipress.hu