Remény a mogyoróallergiásoknak

Ausztrál kutatók arról számoltak be, hogy a mogyoróallergia elleni, probiotikumokat is tartalmazó új kezelésen átesett gyerekek allergiás reakció nélkül tudtak mogyorót fogyasztani.

Kísérletükben 30 tíz éven aluli, mogyoróallergiában szenvedő gyermeknek adtak egyre növekvő mennyiségű mogyorófehérjét egy adag probiotikummal (jótékony baktériumokkal) együtt naponta 18 hónapon keresztül. A 30 szintén allergiás gyermekből álló másik csoport 18 hónapig placebót kapott, és sem a kutatásban részt vevő orvosok, sem a szülők nem tudták, melyik gyermek milyen kezelésben részesült.

A kísérlet végén a mogyorófehérjét és probiotikumot kapott gyermekek körülbelül 80 százaléka vált képessé mintegy 4 grammnyi mogyorófehérje elfogyasztására allergiás reakció nélkül. Sőt, amikor a kutatás vége után három hónappal megkérdezték ezeknek a gyerekeknek a szüleit, a többség azt nyilatkozta, hogy gyermeke még mindig képes bevonni bizonyos mennyiségű mogyorót az étrendjébe (változó mértékben, heti öt szem mogyorótól 3 evőkanálnyi mogyoróvajig).

Ezzel szemben a placebo kezelésben részesült gyermekek csupán 4 százaléka tudott allergiás reakció nélkül mogyorót enni (ez az arány körülbelül annak felel meg, ahány százalék a gyerekek közül magától kinövi az allergiát).

A Journal of Allergy and Clinical Immunology január 12-i számában megjelent tanulmányukban az ausztrál Murdoch Gyermekgyógyászati Kutatóintézet munkatársai azt írják, ez azért is különösen biztató eredmény, mert az utóbbi időben jelentősen megnőtt a mogyoróallergiás gyermekek száma. Az Egyesült Államokban például az elmúlt évtizedben megháromszorozódott a mogyoróallergia előfordulása. A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a szülőknek és a gyermekeknek kizárólag orvosi felügyelet mellett szabad kipróbálni ezt a kezelést, mert a mogyorófehérje csoportban több résztvevő is tapasztalt allergiás reakciókat valamikor a kutatás ideje alatt.

medipress.hu