A migrén gyerekeknél is gyakori

A migrén nem csupán a felnőttek életét nehezíti meg: a gyerekek 6 százaléka, illetve a 15 és 17 év közötti tinik több mint negyede is szenved tőle.

„Többféleképpen is segíthetünk a migrénben szenvedő csemeténken, valamint akkor, ha gyanítjuk, hogy ez lehet a problémája” – fogalmaz Dr. David Dodick, az Amerikai Migrén Alapítvány (AMF) elnöke és a Mayo Klinika professzora.

Ha egy szülő feltételezi, hogy csemetéjének migrénje lehet, mindenképpen vigye orvoshoz, hiszen vizsgálatra és kezelésre lesz szükség. A terápia része a fájdalomcsillapításon kívül a rohamok gyakoriságának, súlyosságának és időtartamának mérsékelése is.

Amennyiben a gyermek migrén elleni gyógyszert kap, meg kell győződni a rendszeres szedésről. A tünetekben beálló változásnál lényeges az orvos értesítése – különösen, ha a rohamok gyakrabban vagy súlyosabb formában jelentkeznek. Elképzelhető ugyanis, hogy másfajta megközelítést kell alkalmazni a kezelésnél.

Az alváshiányon kívül a túl sok alvás és stressz is hozzájárulhat a migrénhez, a szülőknek pedig óriási szerepük van a megfelelő életmód és a tudatos stresszkezelési technikák elsajátításában. Kutatás bizonyítja, hogy kognitív magatartásterápiával is enyhíthető a gyermekek krónikus fejfájása, továbbá a relaxáció és a biofeedback is segíthet.

A szülők feladatai közé tartozik még a gyermek fejfájásnaplójának vezetése is, amelynek tanulmányozásával kiderülhet, milyen tényezők befolyásolják közvetlenül a tüneteket. Ebben az elfogyasztott ételeket és italokat is rögzíteni kell.

A szakértők javasolják, hogy az érintettek e célra készült okostelefon-alkalmazásokat is vegyenek igénybe.

medipress