Probiotikum a cukorbetegségben

A Cornell Egyetem (New York Állam, Egyesült Államok) munkatársai egy forradalmi módszert mutattak be, mely hozzájárulhat akár mindkét típusú cukorbetegség kezeléséhez.

Cukorbetegségben a hasnyálmirigy béta sejtjei nem képesek inzulint termelni, ami a vércukor-emelkedésre adott válasz elmaradásával jár. Míg az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet saját immunrendszere pusztítja el a szóban forgó sejteket, addig 2-es típusú cukorbetegségben a perifériás szövetek egyre csökkenő válaszkészsége jellemző, vagyis aminek hatására a hasnyálmirigy kapacitása fokozatosan kimerül. Jelenleg az orvosok az inzulin külső forrásból való pótlásával kezelik ezt az állapotot.

Azonban a Diabetes oldalain megjelent cikk egy lehetséges újfajta megközelítést mutat be. A probiotikus készítmény, mely élő bélbaktériumokat tartalmaz, a bélsejteket serkenti inzulintermelésre, vagyis mintegy „újrahuzalozva” a szervezetet, az inzulinközpontot a hasnyálmirigyből a bélrendszerbe teszi át. John March professzor és munkatársai egyelőre csak patkánykísérletekben tesztelték a módszert, azonban hamarosan sor kerülhet a klinikai kipróbálásra is.

medipress