Mit kell enni ahhoz, hogy kiváló labdarúgók legyünk?

Ahhoz, hogy egy futballista a maximális teljesítményt nyújthassa, kiegyensúlyozott étrenden kell élnie.

A labdarúgás a világ egyik legnépszerűbb sportjának számít. Gyors ütemű és versengő természete miatt a játékosoknak tökéletes fizikai állóképességre van szükségük. Egy futballista egyetlen 90 perces meccs alatt átlagosan 9-10 kilométer távot fut le változó sebességgel, és átlagosan 500-1500 kalóriát éget el. Ez azt jelenti, hogy a focisták sok más sportolóhoz hasonlóan nagy mennyiségű energiát használnak fel az edzések és a mérkőzések alatt.

A maximális teljesítmény eléréséhez rendkívül lényeges a táplálkozás, ezért a futballisták többségétől megkövetelik, hogy a mérkőzéseket megelőző napokon, illetve a mérkőzések napján csak bizonyos ételeket és italokat fogyasszanak. Hét labdarúgóknak hét fontos élelmiszercsoportot kell figyelembe venniük mindennapos táplálkozásuk során.

A futballozáshoz szükséges nagy energiaigény kielégítése érdekében a focistáknak jól kiegyensúlyozott étrendet kell követniük, amely sok komplex szénhidrátot és kevés zsírt tartalmaz, hogy ezzel is optimalizálhassák teljesítményüket és energiaszintjüket. A táplálék nem csak a testet, hanem az elmét is táplálja: a megfelelő élelmiszer hiánya esetén a játékos számos különféle tünetet tapasztalhat, például a koncentrációs képesség hiányát, izomgörcsöket, levertséget és szédülést.

A játékos számára szükséges táplálékmennyiség különböző tényezőktől függ: a nemtől, a testsúlytól, az életkortól és az aktivitástól.

A mérkőzés közeledtével a focistáknak fel kell töltekezniük szénhidráttal. Ilyenkor az étrendjük körülbelül 70 százalékát kell kitenniük a szénhidrátoknak, mivel a szervezet főként szénhidrátok elégetéséből nyer energiát. A vízbevitel is fontos szerepet játszik a futballisták étrendjében. A játékosoknak két-három nappal a meccs előtt el kell kezdeniük hidratálni magukat, mivel egy játékos egyetlen mérkőzés alatt akár 3,5 liter vizet is veszíthet.

Közvetlenül a mérkőzés előtt a futballisták emésztési folyamata a nyugtalan érzelmi állapot következtében lelassulhat. Ennek ellensúlyozására könnyen emészthető, de kiegyensúlyozott étrendet kell követniük, és utoljára a meccs előtt három órával ehetnek.

A sportolók mentális és testi egészségének optimalizálását az egészséges étrend szolgálja legjobban. A megfelelő étrend emellett azt is lehetővé teszi, hogy gyorsabban felépüljenek az esetleges sérülésekből.