A kalóriák számolgatása helyett a legjobb, ha a fogyni vágyók fehérjegazdag étrendre térnek át, és sok halat, tojást és húst vesznek magukhoz – derül ki a University of Sydney munkatársainak friss kutatásából, amely a manchesteri Annual Meeting of the Society for Experimental Biology konferencia keretében került publikálásra június végén.
Az elmúlt hatvan évben a fehérjefogyasztás aránya drasztikusan csökkent a nyugati kultúrában, ami a dietetikusok szerint az elhízás egyik fő oka a modern társadalmakban. Nem véletlenül sikeres az Atkins-diéta, amely bőséges fehérjebevitelre épít, azonban arra is oda kell figyelni, hogy a tápanyagbevitel kiegyensúlyozott maradjon.
„Ha túl sok fehérjét viszünk a szervezetbe, új egészségügyi komplikációkkal kell szembenéznünk, ezért az életmódváltás kulcsa a fehérje, a szénhidrát és a zsírok egészséges aránya. Ha a tápanyagbevitel kiegyensúlyozott, nem csak a fogyás könnyebb, de hosszútávon is egészségesebbek maradhatunk” – fejtette ki a kutatást irányító David Raubenheimer professzor.
„Ez az információ a segítségünkre lehet abban, hogy elkerüljük az elhízást, és természetesen azt is, hogy a fehérjék kizárásával vagy túlzott bevitelével egészségügyi komplikációk lépjenek fel. Az alapszabály az, hogy kerüljük a készételeket és a mirelit termékeket, minél több friss finomság kerüljön az asztalra, és maradjunk mértékletesek, bármiről is van szó” – tette hozzá a szakember.