Mogyorózz az életért!

Mindössze 10 gramm dió- vagy mogyoróféle jelentősen csökkenti a leggyakoribb betegségek miatti halálozás veszélyét, beleérve a légzőszervi és a neurodegeneratív problémákat, a cukorbetegséget, egyes rákfajtákat, illetve a szívproblémákat is.

A jótékony hatás férfiaknál és nőknél egyaránt megfigyelhető – állítják a szakemberek. A mogyoróevőknél ugyanolyan előny mutatkozott, mint azoknál, akik például kesudiót, mandulát, pekánt vagy diót választottak.

A mogyoróvaj azonban nem járt hasonló haszonnal. A szerzők szerint ez a csemege só és növényi olaj tartalmának tudható be.

Az 1986-ban indult Netherlands Cohort Study adatainak felhasználásával összesen több mint 120 000 holland férfit és nőt vettek górcső alá, akik közül mindannyian 55 és 69 év közöttiek voltak. Rögzítették, hogy az érintettek milyen gyakran ettek dió- és mogyoróféléket, továbbá mogyoróvajat, továbbá milyen mennyiségben.

Az eredményeket összehasonlították az általános és a különböző oki halálozási listákkal.

A dió- és mogyorófélék, valamint a szívproblémák miatti halálozás közötti összefüggést korábban már amerikai és ázsiai kutatások is igazolták.

Jelen tanulmány szerint azonban a finom falatok még a rák, a cukorbetegség és az idegrendszeri leépüléssel járó kórok miatti halálozást is visszaszorítják.

„Lényeges, hogy már napi 10-15 grammos bevitel esetén is pozitív hatást tudtunk megfigyelni. Az ennél bőségesebb fogyasztás nem járt a halálozás további csökkenésével” – magyarázta a kutatást vezető Piet van den Brandt, a Maastrichti Egyetem munkatársa.

A szakember elmondta, hogy a dió- és mogyorófélék különböző fontos tápanyagokat tartalmaznak, többek között telítetlen zsírsavakat, vitaminokat, antioxidánsokat és rostokat is.

Az eredmények a Journal of Epidemiology című szaklapban jelentek meg.

medipress