Kihal a mediterrán étrend a városiasodás és a turizmus miatt

A mediterrán országokban – tehát Egyiptomtól Libanonig és Marokkótól Törökországig – egyre csak híznak az emberek, mert az ottani hagyományos étrend helyett több húst és tejterméket esznek.

A mediterrán étrendet régóta dicsőítik, amiért hosszú és egészséges életet tesz lehetővé. Ám pont a napcsókolta gyümölcsök és zöldségek hazájában élő emberek kezdtek lemondani róla, ami meg is látszik a derékbőségükön.

A turizmus, a városiasodás, a természeti források kimerülése és a hagyományos tudás eltűnése együtt járul hozzá az érend romlásához az érintett területeken.

A mediterrán étrend elvileg rengeteg növényi alapanyagot, például zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, magot, csonthéjast és olívát tartalmaz, továbbá halat és fehér húsokat, továbbá némi vörösbort is. Kis mennyiségben feldolgozott élelmiszerek is helyet kaphatnak benne, úgymint az édességek, a csokoládé és a vörös hús is.

A Földközi-tenger medencéje azonban „táplálkozásbeli átalakuláson” megy keresztül, hiszen a korábban előnyben részesített hozzávalók helyett minden eddiginél több hús és tejtermék van benne – olvasható az ENSZ szakértőinek beszámolójában.

A szakértők következtetése alapján a dél-mediterrán vidékeken, úgymint Egyiptomban, Libanonban, Marokkóban és Törökországban egyre csak híznak az emberek. Egyre nagyobb tehát a súlygyarapodással küszködők aránya a társadalomban, ami az ezzel összefüggésben álló betegségek előfordulását is növeli.

„A globalizáció, az ételmarketing és az életmódbeli változások átírták a mediterrán fogyasztási mintákat” – áll a beszámolóban.

Érdekesség, hogy az ott kapható élelmiszerek mindössze tizede származik helyi forrásból, ami nemcsak a helyi termelőket, gyártókat és forgalmazókat érinti hátrányosan, hanem a környezetet is.

„A mediterrán étrend tápláló, a helyi kultúra része, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, továbbá támogatja a belföldi gazdaságot” – magyarázta Alexandre Meybeck, a szervezet munkatársa.

Korábbi kutatásokból már tudjuk, hogy a mediterrán étrend védhet a szívbetegség, bizonyos rákfajták, a cukorbetegség, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór ellen is.

Ne hagyjuk!

medipress