Így szállhat anyáról gyermekre az elhízás

Egy friss kutatás rávilágít, hogy az elhízott anyák gyermekei miért híznak el nagyobb eséllyel maguk is. Korábbi eredmények már rávilágítottak az összefüggés meglétére, az okára azonban nem.

Most bebizonyosodott, hogy az elhízott kismamák utódai már az anyaméhben zsírfelesleg felhalmozására „programozódnak”. Anyagcseréjük így módosul a többiekéhez képest: kevésbé reagál majd a szervezetük az inzulinra, s a rezisztencia 2-es típusú cukorbetegséget okozhat.

A szakértők adományozott köldökzsinórból nyertek őssejtet elhízott és normális testsúlyú anyák esetében egyaránt. A sejteket zsír- és izomszövetté alakították, mégpedig laboratóriumi körülmények között. Fény derült arra, hogy az elhízott kismamáktól származó őssejtek 30 százalékkal több zsírt tartalmaztak. További vizsgálat szükséges annak a megállapítására, hogy ezeknek a sejteknek az anyagcseréje is megváltozott-e.

„Igencsak kezdeti szakaszban járunk, tehát még nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a laboratóriumi körülmények között növesztett sejtek ugyanazon a folyamaton mennek keresztül, mint a gyerekek szervezetében” – figyelmeztetett Kristen Boyle, a Kolorádói Egyetem orvosi iskolájának munkatársa, aki az Amerikai Diabétesz Szövetség szakértője is egyben.

„Az viszont tény, hogy az érintett sejtek eredendően hajlamosabbak a magasabb zsírtartalom kialakítására. Azt is tudjuk, hogy ez egybeesett a babák születési súlyával. A következő lépés, annak a felmérése lesz, hogy a módosulás felnőttkorban is megmarad-e” – magyarázta Boyle.

Az eredményeket kedden mutatták be az Amerikai Diabétesz Szövetség bostoni éves ülésén.

medipress