Nyombélfekély

A fekély, a nyálkahártya mélyebb rétegeit is érintő hiány, mely akár az izomrétegeken áthatolva, a bélfalon történő teljes áthatolásig terjedhet. A gyomorfekélyhez hasonlóan, a betegséget endoszkópos vizsgálattal állapítják meg. Azonban kialakulásának fő oka, az előbb említett típussal szemben, jellemzően a túlzott sósav és pepszin termelődésből és nem a védekező mechanizmusok gyengüléséből adódik. Szinte mindig jelen van a helicobacter pylori, mint rizikó tényező, de a rosszindulatú daganatos betegség kialakulása nyombélfekély esetében nem jellemző.

Tünetekként itt is megjelennek a különböző gyomorpanaszok, hányinger, de az akár görcsössé váló fájdalom a jobb bordaív alatt jelentkezik és inkább a hátba, vállba sugárzik. Jellemző, hogy étkezés után körülbelül 1 órával jelentkezik, illetve éjszaka intenzív a fájdalom.

Mivel általában hiperaciditással jár, a megfelelő étrend összeállításánál, ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk, az egyéni tolerancia és egészségi állapot mellett. Ebből adódik, hogy célszerű kerülni az erőteljes fűszerezésű ételeket (chili, torma, erős fűszerpaprika, bors), illetve az olyan koncentrált ételeket, mint a kocsonya, különböző húslevesek, pörköltek. Lehetőleg hagyjuk el a mézet is, mivel bizonyos vegyületek, melyek megtalálhatóak benne, szintén irritáló hatásúak lehetnek. A magas rosttartalom is kerülendő (zöldségek, teljes kiőrlésű termékek) a tünetesebb időszakokban. Zsiradékok közül állati helyett inkább a növényi olajokat használjuk.