Sikeres Konferencia- Erőnléti edzők Telkiben

Sikerrel zárult az első magyarországi Nemzetközi Erőnléti Edző Sporttudományos Konferencia

Teltházas előadások, 230 látogató, 5 külföldi előadó, összesen 17 elméleti és gyakorlati bemutató 2 helyszínen: röviden így lehet összefoglalnia május 23-án, pénteken megrendezett első magyarországi Nemzetközi Erőnléti Edző Sporttudományos Konferenciát Telkiben, a Globall Football Park & Sporthotelben. Az esemény várakozáson felüli sikert aratott, mind a résztvevők, mind a szakma körében.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a látogatói jegyek már három nappal az esemény előtt elkeltek. Mindez a konferencia magas szakmai színvonalának volt köszönhető, hiszen nemzetközileg elismert hazai és külföldi előadók szerepeltek a programban. A konferencia fővédnöke dr. Jeremy Moody volt, aki a cardiff-i egyetem erőnléti edző tanszékének vezetője, az Egyesült Királyság Erőnléti Edző Szövetségének korábbi elnöke. Ő nem csak elméleti szakember, a mai napig tart edzéseket rögbiseknek és kerekesszékes rögbiseknek. A hazai előadók széles körben képviseltették magukat: gyakorlati bemutatót tartott Horváth Tamás judo szakedző, a Magyar Férfi Vízilabda Válogatott erőnléti edzője, Tóth Márton válogatott vízilabdázó segítségével. Az elméleti előadók közt olyan szaktekintélyek szerepeltek, mint Dr. Gyömörei Tamás az ETO FC szakmai vezetője, Holanek Zoltán, a Magyar Felnőtt Férfi Futball Válogatott erőnléti edzője, vagy Dömötör Edit, a TF Terhelés-élettani Labor tudományos munkatársa, edzésdiagnosztikai és kardiotréning szakember. A konferencia szakmai partnerei voltak a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, valamint a Magyar Sporttudományi Társaság.

Nem csupán az előadók, hanem a konferenciára látogatók közt is neves szakembereket találhattunk, mint Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, vagy Kökény Beatrix, olimpiai bajnok kézilabdázó, az FTC kézilabda utánpótlás szakágvezetője.

Az erőnléti edzés fontosságát a saját bőrömön érzem, így tapasztalatból mondhatom, hogy a legtöbb helyen alkalmazott hagyományos súlyzós edzések kora már lejárt. Úgy látom, hogy amit ez a konferencia és a Magyarországon már elérhető erőnléti edző és korrektív sportrehabilitációs tréner képzések képviselnek, olyan hosszútávon alkalmazható módszerek összességét nyújtják, mely pozitív hatással lehet a versenyzők pályafutására, így magára a magyar versenysportra is. A magyar sport sikerei jelentős részben azon múlnak majd a jövőben, hogy van-e olyan edző a csapatoknál, aki tud segíteni a sérülésmentes teljesítményfokozásban” – nyilatkozta Tóth Márton, válogatott vízilabdázó.

A konferencia kísérőprogramjaként szombat délelőtt dr. Jeremy Moody tartott gyakorlati súlyemelő szemináriumot, ahol a résztvevők testközelből sajátíthatták el a sportági teljesítményfokozásban is használható súlyemelő ’SPM’1 technikákat.

A mai, magyarországi sportszakemberek eddig is széleskörű ismeretekkel rendelkeztek, kiváló eredményeket értek el. Az erőnléti edzés és a korrektív sportrehabilitációhoz kapcsolható integrált edzésmódszereket, prevenciós és rehabilitációs technikákat azonban még kevesen ismerik, nem terjedt el a csapatoknál az erőnléti edző alkalmazása. Fontosnak tartjuk, hogy ezen a poszton dolgozó trénerek olyan profi képzettségre és kompetenciára tegyenek szert, amely alapján képesek korosztályra, posztra, sportágra lebontani a teljesítményfokozó edzéstervet, valamint egész éves periódusokban tudjanak tervezni az Optimum Performance Training modell mentén. Képesek legyenek team munkába gondolkodni, melyben a sportorvos, dietetikus, korrektív tréner, gyógytornász, erőnléti edző, sportági vezetőedző csapatmunkában dolgozik. Tudják integrálni a súlyzós edzést a felkészülésbe, korszerű funkcionális eszközök alkalmazásával, a sérülésmentességet szem előtt tartva. Ez nem szakmai, hanem attitűd kérdés; mikorra képes a magyar sport ezt az innovatív szemléletet elfogadni? A konferencia ezzel a paradigmaváltó gondolattal szeretné előremozdítani a magyar versenysport további sikerességét, hatékonyságát. Mert nem az a legdrágább játékos, aki a legtöbbe került, hanem aki sérülten a kispadon ül” – mondta dr. Zopcsák László, a konferencia főszervezője.

1 SPM = Shapes, Positions, Movements