Hogy kerül a judo a vízbe? Erőnléti edzés a vízilabdában

Interjú Tóth Márton vízilabdázóval, a magyar válogatott tagjával

Miért tartod fontosnak az erőnléti edzést a vízilabdában?

T.M: Minden sport alapja a megfelelő erőnléti állapot, nincs ez másképp a vízilabdában sem. Ráadásul a sérülésveszély is igen nagy, így olyan módszereket kell alkalmaznunk, ahol kiküszöböljük a lehetséges veszélyeket.

2013 januárja óta Horváth Tamás judo szakedző végzi a Magyar Férfi Vízilabda Válogatott erőnléti felkészítését. Milyen vele együtt dolgozni?

T.M: Rendkívül jó és eredményes, hiszen specifikusan olyan feladatokat végzünk, melyek nagyban elősegítik a víz alatti test a test elleni harcot. Nem a hagyományos súlyzós edzések vannak előtérben azóta, sokkal inkább a saját testsúllyal végzett erősítő gyakorlatok.

Korábban milyen erőnléti edzésmódszerekkel készültél a szezonokra? Milyen változásokat érzel magadon, mióta Horváth Tamás módszerei szerint edzel?

T.M: Számtalan módszert kipróbáltam már, évekig dolgoztunk a Vasasban például kettlebellel. Ezt egyébként a mai napig használom, de csak kiegészítő eszközként. Szegeden a 2013-as szezontól alkalmazzuk a deep worköt is, illetve a jógát. Kiegészítésként még futni és biciklizni szoktam.

Mióta Tamással dolgozom, számtalan olyan új módszert, gyakorlatot tanultam, melyet a vízben, a meccsek során hasznosítani tudok. Ezen kívül sokat fejlődtem a test-test elleni küzdelmekben, illetve biztosabban találom meg a fogásokat. Ezért gondolom azt, hogy az élsport edzőinek paradigmaváltásra van szüksége. Ehhez óriási segítség az, hogy már itthon is elérhetőek a NASM (National Academy of Sports Medicine) PES (erőnléti edző) és CES (sportrehabilitációs tréner) képzései.

Május 23-án te is részt vettél előadóként Tamással együtt a Nemzetközi Erőnléti Edző Konferencián Telkiben. Miről szólt a bemutatótok?

T.M: Gyakorlati bemutató volt, körülbelül fél órában összefoglalva arról, hogy milyen egy erőnléti edzés a Magyar Vízilabda Válogatottnál. Tamás vezetésével én mutattam be a gyakorlatokat. Olyan kulisszatitkokat is láthattak a résztvevők, amelyeket máshol nem.

A saját bemutatótokon kívül melyik előadás érdekelt leginkább a konferencia programjából és miért?

T.M: Minden előadó, aki részt vett ezen a konferencián, igazi szaktekintély, itthon és külföldön egyaránt, ezért nehéz a választás. Az egyik számomra fontos előadás Dömötör Edité volt, aki a TF Terhelés-élettani Labor tudományos munkatársa, edzésdiagnosztikai és kardiotréning szakember. Ez az alkat, a szerepkör és a teljesítmény összefüggéséről szólt válogatott labdarúgók és vízipólósok adatainak tükrében.

Miért tartod fontosnak, hogy a PES és a CES képzések már Magyarországon is elérhetőek? Mit jelent ez az élsport számára?

T.M: Az erőnléti edzés fontosságát a saját bőrömön érzem, így tapasztalatból mondhatom, hogy a legtöbb helyen alkalmazott súlyzós edzések kora már lejárt. Sokkal fontosabb a törzs menti izmok tudatosabb felépítése, ami biztos alapot ad a későbbi erőfejlesztésre. Az élsportnak is megvannak a hátulütői, a vízilabdában például gyakori a derékfájdalom. Én úgy látom, hogy amit a PES és a CES képzés képviselnek, az olyan hosszútávon alkalmazható módszerek összessége, mely pozitív hatással lehet a versenyzők pályafutására, így magára a magyar versenysportra is.