Jelenleg a magyar lakosság sófogyasztása igen magas. Ez jellemzően egyrészt a feldolgozott élelmiszerek magas sótartalmából, másrészt a főzési szokásokból adódik. Az alapanyagok természetes sótartalma önmagában még nem eredményezne magas sóbevitelt. A túlzott sófogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat, legismertebb ezek közül a magas vérnyomás kialakulásában játszott szerepe, melyet a mozgásszegény életmód és az elhízás tovább súlyosbíthat. Megemlítendő még a gyomorrák és a csontritkulás kialakulásában játszott szerepe is.

A sóbevitel csökkentése érdekében érdemes az étrendből elhagyni, vagy mennyiségüket csökkenteni a különböző feldolgozott húsipari termékeknek, mint amilyenek a májkrémek, pástétomok, szalámik, felvágottak. Kerülendőek még a chipsek, sós ropogtatni valók, sózott olajos magvak, konzervek, egyes kenyerek. Emellett főzési szokásainkon is érdemes változtatni, használjunk nátriumcsökkentett sót, utólag pedig ne sózzuk ételeinket. A reggelihez felvágott paprikát, paradicsomot, uborkát, szintén só nélkül fogyasszuk. Ételkészítés során alkalmazzuk bátran a fűszereket, mellyel kiválthatjuk a só használatát, mégis ízletes ételeket ehetünk.

Nagyon fontos a gyermekeknél, már kicsi korban a különböző egyéb ízek megismertetése, például fűszerek formájában, az ekkor kialakult ízlés nagyban meghatározza a későbbi étkezési szokásokat.