SM

A sclerosis multiplex olyan autoimmun betegség, mely során az idegrendszer károsodásából adódóan mozgási és érzékelési problémák alakulnak ki. A tünetek közé tartozik a járás-, és egyensúlyzavar, kognitív problémák, fáradékonyság, érzékelés megváltozása. A tünetek általában 20-40 éves kor között manifesztálódnak.

A betegség kialakulásának okai még nem tisztázottak, lefolyása nagyon változó. Sclerosis multiplex betegségben alkalmazandó étrenddel kapcsolatban jelenleg nincs ismert protokoll, azonban ennek ellenére bizonyos tanácsokat érdemes figyelembe venni. Az izmok fenntartásában és építésében fontos szerepet játszik a megfelelő fehérjebevitel, húsok, halak, hüvelyesek formájában. Az izmok későbbi károsodásából adódó negatív hatások csökkentése érdekében, a megfelelő izomzat kialakítása a betegség korai szakaszában kulcsfontosságú.

Egyes tanulmányok a telítettlen zsírsavak jótékony hatását is megemlítik, melyek többek között a gyulladás csökkentésében játszanak fontos szerepet.  Telítettlen zsírsavak találhatók nagyobb mennyiségben a mélytengeri halakban (hering, lazac, makréla stb.), a busában, olajos magvakban, például dióban. Megtalálható még a repce olajban is, ezért ezt a növényi olajat is érdemes beépíteni az étrendbe.