SLE

A szisztémás lupus erithematosus betegség esetében, már a névből is láthatjuk, hogy az egész szervezetet érintő betegségről van szó. Oka egyelőre nem ismert, feltételezhető az UV-sugárzás, a stressz negatív hatása. Szisztémás jellege miatt a tünetek is szerteágazóak, a betegség lefolyása alatt változnak. Jellemzőek olyan általános tünetek, mint fáradékonyság, gyengeség, láz, izomfájdalom, sicca-szindróma, gyomorpanaszok, savasodás, puffadás, de olyan specifikus tünetek is, mint a pillangó alakú arcbőr elváltozás.

A betegség előrehaladtával gyakori a veseelégtelenség kialakulása is. A gyógyszeres kezelés mellett, a kialakított étrendnek alkalmazkodnia kell a tünetek változásához, illetve az érintett szervek általi tápanyagigényekhez. A folyamatos, a betegség előrehaladtával változó gyógyszeres kezelésnél mindig tájékozódni kell az étkezéssel kapcsolatos szabályokról, melyik gyógyszert kell étkezés előtt, alatt, vagy után bevenni.

A gyomorpanaszok enyhítése érdekében kerülendőek a puffasztó ételek (káposztafélék, hüvelyesek), az erős fűszerezés, sózás, túl zsíros ételek fogyasztása. A sicca-szindróma enyhítésére a megfelelő folyadék fogyasztás mellett levesek, pürék, pudingok, turmixok, gyümölcszselék, krémek, mártások jelenthetnek megoldást. A veseelégtelenség megjelenésével mindenképpen speciális étrendre van szükség, ilyen esetben dietetikussal kell az étrendet összeállíttatni.