A sör egészségesebb, mint hinnénk

Számos szakember biztat minket arra, hogy kerüljük a magas cukortartalmú üdítőket, és elsősorban vizet vagy tejet igyunk. A kissé meglepő fejlemény azonban az, hogy a dietetikusok nagy része szerint a sör egészségesebb, mint hinnénk.

A friss kutatások szerint a sör segít kivédeni az Alzheimer-kórt, segítségünkre van a fogyás során, és a hormonegyensúly eléréséhez is nagymértékbe hozzájárul.

„Ha közelebbről is megvizsgáljuk a sört, számos különleges tápanyagot találunk benne. Igen, a sörben minden alapvető – és nem alapvető – fontosságú aminosav megtalálható” – fejtette ki Dr. Stephan Domenig, az ausztriai The Original F.X. Mayr Egészségközpont vezetője.

A fehérje-építőelemek és ásványi anyagok mellett a sör rendkívül gazdag foszforban, jódban, magnéziumban és a káliumban, és természetesen kalciumban, ami a csontokra gyakorolt jótékony hatása miatt fontos. Az utóbbi faktor olyannyira jelentős, hogy az amerikai Trufts University 2009-ben végzett kutatása szerint a mérsékelt sörfogyasztás a csont ásványanyag-sűrűségének védelméhez is hozzájárul.

Kevesen tudják, de a híres Guiness sör éveken keresztül terhes nők számára javasolt italt volt a magas B vitamin tartalma miatt. Ma már tudjuk, hogy a teresség során kerülendő az alkoholfogyasztás, de mások ettől még kiaknázhatják a sör magas B vitamin tartalmát.

A legegészségesebb a nem pasztőrözött sör, mivel minden kémiai eljárás csökkenti a sör tápanyagtartalmát – vélekedik Georgina Young, a Fuller vezető sörfőző mestere. Osztják véleményét a celebek is: Mila Kunistól Elle Macpherson-on át Gwyneth Paltrow-ig számos sztár esküszik a sörre, mint kedvenc, egészséges hűsítő italra, különösen nyáron.

forrás- medipress.hu