Swank diéta / OMS diéta

A sclerosis multiplexben szenvedő betegek diétája

A Dr. Roy Swank nevéhez fűződő étrend lényege a bevitt zsírmennyiség, főleg a telített zsírok csökkentése. A diéta alkalmazásától a sclerosis multiplexben szenvedő betegek állapotromlásának lassítását, állapotuk javulását várta. Egy 20 éves kísérlet során alkalmazta ezt az étrendet betegein és publikálta megfigyeléseit.

Bár tapasztaltak pozitív eredményeket, a diéta hatásossága eddig egyértelműen nem bizonyított. A bevihető telített zsírsav maximális mennyiségét 15 grammban határozta meg naponta. Emellett a telítettlen zsírsavakból is csak 20-50 g engedélyezett.

A fogyasztható tejtermékek zsírtartalma 1 % alatt kell legyen. A teljeskiőrlésű gabonák, tésztafélék megengedettek, illetve 2 csésze mennyiségben a zöldségek, gyümölcsök. Húsok közül a sovány pulyka, a fehér húsú halak és a kagylók fogyaszthatóak. Vörös húsokat csak az első év után és kis mennyiségben lehet beiktatni az étrendbe. Nem jellemző hiányállapotok kialakulása, de szükség lehet A, C, E vitamin és folsav pótlásra is.  Az OMS diéta a George Jelinek által kialakított komplex rendszer. A Swank diétát veszi alapul, azonban emellett életmódbeli javaslatokkal egészítette ki a programot.