Alzheimer-kór

Idegrendszeri betegség

Az idegsejtek pusztulásával járó és ezáltal a memóriát és a viselkedést érintő betegség.

Ez a progresszív folyamat több, egymástól elkülöníthető szakaszból áll, melyek egyre gyorsabban váltják egymást, általános lefolyási ideje a diagnózistól számított 5-10 év.

Kezdetben jellemző a feledékenység, melyet általában az idősebb kor számlájára írnak. Nagyon fontos a betegség lefolyásában a korai felismerés, mivel ebben a korai szakaszban a leghatékonyabb a kezelés megkezdése. Éppen ezért a családtagok szerepe kulcsfontosságú, ha felmerül az Alzheimer-kór gyanúja, mindenképpen javasolt elvégezni a nemzetközileg elfogadott mini mentáltesztet, illetve felkeresni szakorvost. A kezdeti szakasz után, a kognitív tünetek súlyosbodásával együtt pszichés tünetek, hallucinációk, depresszió is megjelenhet, a családtag viselkedése megváltozik. A mindennapi feladatok elvégzésében is segítségre lehet szüksége. Előfordulhat, hogy elfelejti kikapcsolni az elektromos készülékeket, tűzhelyet, ezzel veszélyeztetve magát és környezetét. Ez az állapot a családtól is komoly szervezettséget és odafigyelést igényel. Az ezt követő súlyos szakaszban szükségessé válik a 24 órás szakszerű ápolás, a beteg gyakran nem ismeri fel közeli hozzátartozóit, agresszívé válhat, kiszámíthatatlanul viselkedik.

A prevenció és a már kialakult betegség esetén egyaránt fontos, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és nem utolsó sorban az agyunk tornáztatása nem ismétlődő, gondolkodásra serkentő feladatokkal. Táplálkozás szempontjából a vitaminokban és ásványianyagokban gazdag friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Naponta fél kg, nagyobbrészt zöldség és kb. 2 adag gyümölcs fogyasztása számos betegség megelőzését támogatja. Zöldségek közül a főzelékféléknek, különösen a spenótnak, kelkáposztának van preventív hatása. Jótékonyak az omega-3 olajak, a D-vitamin és a Q10 koenzim pótlása, illetve egyes kutatások szerint a rezveratrol (mely a vörösborban található) fogyasztása.