MCTD-Sharp szindróma

Autoimmun betegség

Az MCTD (kevert kötőszöveti betegség), vagy más néven Sharp szindróma, olyan autoimmun betegség, mely több kórkép jellegzetességeit is mutatja. Ilyen az SLE (szisztémás lupus erythematosus), a rheumatoid arthritis, vagy a scleroderma.

A betegség általában lassan alakul ki és többségében 20-40 év közötti nőket érint. A kezdeti tünetek közé tartozik az izomfájdalom, Raynaud-szindróma. Később kialakulhatnak szív- és érrendszeri, légzőszervi, idegrendszeri tünetek, veseproblémák is, melyek mind befolyásolják a szükséges kezelést.

A laborvizsgálatok alapján szinte mindig jelen van a vérben az anti-nucleáris antitest (ANA). A kezelés során figyelembe kell venni az érintettséget, mely szinte minden szervre kiterjedhet, így a kezelés is sokrétű lehet. Arthritis esetén nem-szteroid gyulladáscsökkentőket alkalmaznak, súlyosabb szervi érintettségek (tüdő, vese, szív, idegrendszer, stb.) esetén azonban corticosteroidos kezelés válik szükségessé. Ezek a körülmények a megfelelő étrendi támogatást is befolyásolják, így a dietetikai konzultáció rendszeresen szükséges